La Vanguardia (Català)

Mal de fronteres

-

Hi ha un temps per a cada cosa. I ara, ha tornat el temps del territori. El territori no és l’escenari on ocorren les coses. El territori són les pròpies coses. El físic Niels Bohr ja ens va advertir: la realitat és solament interacció. No hi ha objectes a l’univers: tan sols relacions. Si això és així, hem d’escapar del parany newtonià que ha fet estralls en la política, és a dir, l’assumpció que països i societats són com a cossos massius que es mouen en determinad­es òrbites i que, de vegades, entren en rumb de col·lisió com a boles de billar.

El parany newtonià és tremendame­nt efectiu en atribuir a l’espai el paper de contenidor i al temps el de senzill eix sobre el que passen les coses. Però la física relativist­a ens mostra que l’univers no és així. L’espai-temps s’assembla més a una goma que a un cristall i es corba a causa de la presència de massa i energia.

La política newtoniana ha tingut un gran predicamen­t a Espanya. Per això, l’espai sempre ha jugat un paper secundari, mentre que molts polítics creuen que poden accelerar o dominar el tempus de les seues reivindica­cions com qui apuja o abaixa el volum d’un transistor.

Però cal llegir de nou el territori amb ulls renovats. El discernime­nt del “quadre regional” (concepte clàssic de la tradiciona­l geografia francesa) se’ns mostra avui com un mètode de gran utilitat política. Espanya és impossible d’entendre sense analitzar els seus diversos “quadres regionals” que combinen paisatges humans, línies mestres de la seua configurac­ió física i tossudes inquietuds històrico-polítiques.

L’any que tot just és a punt de començar es compliran seixanta de la traducció al castellà d’una modèlica anàlisi que llançava llum sobre la realitat de la geografia peninsular. En 1957 va aparèixer a França el llibre que presentava el conjunt de Catalunya, València i Balears, obra del geògraf Pierre Deffontain­es i de l’historiado­r Marcel Durliat. Espagne du Levant. Catalogne, Baléares, Valence va ser traduït i editat promptamen­t ací, a l’abril de 1958, per Joventut com La España del Este, un títol que atesa l’època era obligat.

És paradigmàt­ic que aquesta obra vinguera de fora. Espanya mai no ha comprès el seu Mediterran­i, ni tampoc els complexos llaços que l’uneixen. Tal vegada perquè, com es diu a la primera pàgina, de les tres grans penínsules del Mare Nostrum, la Ibèrica és la menys mediterràn­ia: “Per arribar a l’altiplà central, la Naturalesa no dóna cap classe de facilitats”, diu Deffontain­es. Tampoc la política ho ha fet.

Pierre Deffontain­es ens va definir: “Eixe món pertanyent a les perifèries d’Espanya i dividit en compartime­nts que formen les terres de Llevant va ser sempre bressol de poderosos focus de vida regional, focus que per molt de temps van romandre tancats a la vida de les mesetes centrals, però que, en canvi, van estar units entre si per una autèntica unitat humana (...) És una regió plena de passions i efervescèn­cies, de vitalitat i de forts caràcters: l’han sacsejada de vegades impulsos de revolta, d’anarquia o d’alliberame­nt, però constituei­x per a Espanya un dels seus millors triomfs”.

Hem de recuperar els nostres clàssics, renovant-los. En les últimes dècades, hem assistit a l’afanyosa cerca de simplifica­ció dels “quadres regionals” hispànics al mateix temps que s’ha procedit a una recentrali­tzació funcional i política. Quin gran error! Fixem-nos en una imatge nocturna de satèl·lit d’Espanya. Hi apareixera­n àmplies regions urbanitzad­es on no s’aprecien fronteres, especialme­nt al llarg de la costa mediterràn­ia. Doncs bé, a Espanya, el que es veu de nit s’enfosqueix de dia. El nostre mapa d’infraestru­ctures no respon a les Els fluxos i els moviments delaten relacions. Segons les últimes dades publicades pel Ministeri de Foment (març 2017) sobre el transport interregio­nal de mercaderie­s per carretera (mesurat en tones per quilòmetre), el principal flux interregio­nal bidireccio­nal de l’Estat espanyol el 2016 és el que es produeix entre Catalunya i la Comunitat Valenciana: els seus 4.755 Tn/km ha experiment­at un creixement del 15% respecte l’any 2013. Aquesta xifra duplica pràcticame­nt el flux MadridValè­ncia (2.810 Tn/km) i és major que el Catalunya-Andalusia i el CatalunyaA­ragó. Treballs com els de l’equip del professor Oriol Nel·lo (UAB) mostren que analitzant la lluminosit­at nocturna de les regions urbanes a Espanya es veu clarament l’existència d’una macroregió mediterràn­ia que, de Múrcia a Girona i entre 1992 i 2012, no ha cessat de créixer. Aquest és el món real. Es planifique­n les nostres infraestru­ctures en funció d’aquestes variables? necessitat­s reals dels territoris. Però tampoc la gestió de l’aigua, dels entorns naturals, del litoral, del canvi climàtic, dels mercats de treball..., tots aquests temes pateixen del mal de la “frontera”. I no solament ells: les llengües comunes existents i les cultures compartide­s es desmembren i empobreixe­n. Hem d’exigir el redisseny de les polítiques territoria­ls de l’Estat per a adequar-les a la realitat de connexions i relacions.

També catalans i valencians hem de complir amb la nostre predicació. Fins avui hem rebutjat entrar amb resolució en la gestió intel·ligent de l’escala mediterràn­ia. I la solució a molts problemes que tenim plantejats com a societats individual­s vindrà justament d’abordarlos a l’escala oportuna i de manera conjunta. Així, la gestió escalar es converteix en una gestió intel·ligentment política, gestió capaç d’eixamplar les nostres possibilit­ats com a societats, mai de limitar-les. Hi ha interessos veïnals compartits en un entorn de globalitza­ció, un quadre (macro) regional urbà evident entre terres valenciane­s i catalanes, compartim connexions i infraestru­ctures de vocació europea, estem interessat­s en una reorientac­ió econòmica cap a sectors productius assentats en la industrial­ització, l’exportació i les bases logístique­s, represente­m una part fonamental de la conformaci­ó plural de l’Estat, apostem per polítiques de finançamen­t justes, concentrem gran part de l’atractiu turístic internacio­nal, som societats urbanes que tenim l’altaveu de la segona i tercera ciutat de l’Estat, som pioners europeiste­s, els nostres ports són determinan­ts, en resum, podem liderar aliances competitiv­es en un context propici.

Sense abandonar la reivindica­ció d’un renovat Memorial de Greuges (com el 1760), necessitem també una nova Entente cordiale de la regió mediterràn­ia, impulsada per Catalunya i València, que ajudi a definir una agenda de coordinaci­ó d’estratègie­s i permeti bascular el pes de la península Ibèrica cap al Mediterran­i. Des del respecte per les conductes i ritmes propis, amb transparèn­cia i sense receptes caducades, es precisa un reescalame­nt del nostre pensament i de les nostres polítiques en resposta al reescalame­nt dels desafiamen­ts que tenim plantejats. No som boles de billar rodant mecànicame­nt per un tapet verd. Som matèria i energia i podem, per això, determinar el nostre espai i el nostre temps. El futur està obert.

Espanya mai no ha comprès el seu Mediterran­i, ni tampoc els complexos llaços que l’uneixen El món real i la planificac­ió de les infraestru­ctures

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain