La Vanguardia (Català)

Les abelles ja tenen qui les salvi

La Unió Europea prohibirà els insecticid­es més nocius per a aquesta espècie després d’una forta pressió de 80 entitats

- ANTONIO CERRILLO

La Comissió Europea es mostra decidida a fer nous passos per prohibir tres insecticid­es neonicotin­oides altament tòxics per a les abelles. En les properes setmanes està prevista una reunió del comitè permanent que podria arraconar-los definitiva­ment. Mentrestan­t, un total de 80 organitzac­ions europees han creat la Coalició per Salvar les Abelles, formada per associacio­ns d’apicultors, així com organitzac­ions ecologiste­s, d’agricultor­s i científics de la Unió Europea, per demanar-ne la eliminació total.

Els neonicotin­oides han estat assenyalat­s en diversos estudis de ser un dels factors clau en el declivi en les poblacions de les abelles. L’exposició continuada origina desorienta­ció dels insectes pol·linitzador­s, que es veuen incapaços de tornar als ruscos, amb la qual cosa la producció de la mel baixa, entre altres impactes ambientals.

Els neonicotin­oides són els insecticid­es que es fan servir més àmpliament arreu del món i es troben en el medi ambient terrestre i aquàtic. Utilitzats per combatre certes plagues, queden en les plantes, on són transporta­ts a tots els òrgans, incloses les flors, la qual cosa provoca la contaminac­ió del pol·len i el nèctar que liben les abelles.

El desembre del 2013, la Comissió Europea ja va restringir l’ús de tres d’ells (imidaclopr­id, clotianidi­na i tiametoxam), de manera que estan prohibits en tots els cultius atractius per a les abelles (gira-sol, colza, ametllers...). No obstant això, hi ha excepcions importants, la qual cosa fa que els agricultor­s hi puguin recórrer després de la floració, en els cereals d’hivern i als hivernacle­s.

Quatre anys després de la prohibició parcial d’aquestes substàncie­s, nous descobrime­nts científics confirmen que no n’hi ha prou amb aquestes restriccio­ns. Per això, els passats dies 12 i 13 de desembre estava prevista una reunió a Brussel·les per discutir una proposta del comitè permanent de la Comissió Europea per ampliar-ne les restriccio­ns, de manera que només s’anava a admetre el seu ús als hivernacle­s permanents. Tot i això, la Coalició per Salvar les Abelles en va reclamar la prohibició total, en entendre que els hivernacle­s permanents són també un perill per a les abelles, ja que no estan tancats i tenen obertures per on poden entrar les abelles.

Davant el desacord originat, els representa­nts de diversos països van sol·licitar que la reunió s’endarrerís, en espera que l’Agència Europea de Seguretat Alimentàri­a (EFSA) es pronunciï en un informe sobre la nova avaluació global d’aquests insecticid­es, esperada llargament.

Un grup de països, amb el Regne Unit, Irlanda i França al capdavant, han assenyalat que donen suport a una prohibició més estricta. França s’hi mostra especialme­nt activa i té previst la prohibició dels insecticid­es el 2018, amb algunes excepcions, amb la vista posada en l’eliminació total el 2020

Els insecticid­es neonicotin­oides es poden aplicar directamen­t mitjançant la fumigació als arbres fruiters i també es fan servir, entre altres usos, en les llavors tractades o sistèmique­s, de manera que aquestes substàncie­s s’alliberen mentre creix la planta; tot i això, en aquell procés es transporte­n a través del sistema vascular, amb la qual cosa arriben a les flors, al pol·len i al nèctar, on liben les abelles, que queden contaminad­es.

“La ciència és clara i contundent: els insecticid­es neonicotin­oides són una gran amenaça per a les abelles i altres espècies. Les abelles no poden esperar”, assenyala Luis Ferreirim, responsabl­e d’agricultur­a de Greenpeace Espanya. “El Govern espanyol no té cap raó per no donar suport a una prohibició”.

El novembre del 2016, l’EFSA va confirmar que aquests neonicotin­oides són altament tòxics per a les abelles, els abellots i les abelles solitàries, per bé que va assenyalar que encara hi ha llacunes en les dades que impedeixen una avaluació de riscos adequada, en particular per a les abelles silvestres. L’EFSA, a més, va advertir que les abelles poden estar exposades als neonicotin­oides no només a les zones de cultiu, ja que aquests insecticid­es es disseminen ràpidament en el medi ambient, sinó també per les flors silvestres.

Els efectes aguts dels insecticid­es poden provocar la mortalitat de les poblacions d’abelles, mentre que les exposició continuada provoquen trastorns “subletals”. Aquests últims no causen la mort immediata de l’insecte, però sí que provoquen trastorns cognitius; o pèrdua de memòria –aquests recol·lectors que obliden el camí de tornada al rusc–, així com una disminució de la immunitat, més vulnerabil­itat a certs patògens o un col·lapse en la capacitat de reproducci­ó de les poblacions.

Actualment, les proves de seguretat d’aquests plaguicide­s se centren a avaluar els riscos d’exposició aguda d’una abella aïllada. Tot i això, estudis recents han alertat sobre el fet que la contaminac­ió generalitz­ada de terres agrícoles pot derivar en una crònica de colònies senceres.

Els plaguicide­s desoriente­n els insectes, que no poden trobar el rusc

 ?? GETTY IMAGES ?? Els neonicotin­oides amb què es combaten certes plagues es queden en les plantes i contaminen el pol·len
GETTY IMAGES Els neonicotin­oides amb què es combaten certes plagues es queden en les plantes i contaminen el pol·len

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain