La Vanguardia (Català)

És cert que podem aprendre durant el son?

-

Dormir resulta beneficiós per a la memòria tant abans com després d’aprendre. Mitjançant tècniques de neuroimatg­e, s’ha comprovat que, a l’hipocamp –la regió del cervell relacionad­a amb la memòria–, la seqüència d’activitat neuronal que té lloc quan aprenem durant el dia es repeteix a la nit. Això explica que la memòria pugui millorar fins i tot quan no l’exercitem conscientm­ent, ja que sovint practiquem també mentre dormim.

La repetició de l’activitat de les neurones durant el son estabilitz­a la memòria i la protegeix d’interferèn­cies. Un experiment recent va constatar que la capacitat d’aprendre disminuïa considerab­lement en les persones que havien estat despertes durant tot un dia. Tot i això, les que van poder dormir almenys dues hores van mostrar un augment notable de la seva habilitat per dur a terme una tasca numèrica.

Fer una migdiada pot ajudar a recordar millor allò que s’ha après, encara que sempre és més beneficios­a una nit sencera de son. Un descans d’almenys vuit hores és fonamental per millorar tant la nostra capacitat d’aprenentat­ge com la memòria. Tampoc no són bones les interrupci­ons, ja que poden aturar i desbaratar les reactivaci­ons neuronals de l’aprenentat­ge que es produeixen mentre dormim.

El son serveix també per integrar els continguts dels nous records amb els ja existents, crear noves associacio­ns i extreure caracterís­tiques i regles ocultes del conjunt de la informació rebuda. Tot això facilita noves visions de les coses. I això no és tot, el son promou, a més, la transforma­ció del coneixemen­t implícit, és a dir, inconscien­t, en explícit o conscient. Per tant, mentre dormim és possible crear nous coneixemen­ts. Les persones joves, com que tenen un son generalmen­t prolongat i de qualitat, es beneficien més que les més grans dels avantatges del son. Per això, tot allò que faciliti un bon descans, a qualsevol edat, serà beneficiós per al mantenimen­t de les capacitats mentals.

Ignacio Morgado Bernal

DIRECTOR DE L’INSTITUT DE NEUROCIÈNC­IES DE LA UNIVERSITA­T

AUTÒNOMA DE BARCELONA

 ?? ISTOCK ?? El son consolida la memòria
ISTOCK El son consolida la memòria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain