La Vanguardia (Català)

Més urgències, però menys greus en espera de l’epidèmia gripal

- Redacció

La pressió en les urgències dels hospitals catalans va augmentant, però segons els mateixos centres, sense aclaparame­nts. L’última setmana van atendre un 5,25% més de pacients que l’anterior, encara que divendres passat ja es va notar un descens del nombre de malalts. Un fet habitual en dies festius.

Segons el Catsalut, tots els centres ja tenen preparats els plans de contingènc­ia per poder atendre un volum molt superior de persones que es descompens­en i agreugen així que el virus de la grip comença a circular massivamen­t, com cada hivern. De moment, malgrat que hi ha més urgències, els casos greus han descendit aquests dies un 8,5%.

Les que han crescut són les urgències de primària i les visites a domicili. A la xarxa de CUAP (urgències de primària) han augmentat un 40% el nombre de visites en comparació amb la setmana anterior i, sobretot, les urgències de nens (un 57% més). Una cosa semblant passa en el 061, on han atès per telèfon un 29% més de consultes pediàtriqu­es i un 12% més d’adults. Les peticions de visites a domicili també s’han disparat en una setmana: un 58% més.

Les xifres de grip han crescut però continuen sense assolir la línia vermella que marca l’inici de l’epidèmia. Com sol passar quan el virus no s’ha estès massivamen­t abans de les vacances nadalenque­s, la seva expansió s’espera per a la primera setmana del curs escolar. Són els nens menors de 4 anys i els de 5 a 14 els que més infeccions presenten ja, així que tant bon punt comencin les classes el contagi estarà assegurat.

L’informe setmanal de control de les infeccions respiratòr­ies mostra que el 85% dels casos de grip greus que han necessitat hospitalit­zació –6 la setmana passada a tot Catalunya, 52 des d’octubre– no s’havia vacunat.

Segons dades del Catsalut, els serveis d’urgències dels hospitals han atès 52.000 pacients aquests dies i una bona part d’ells eren nens amb bronquioli­tis. Aquest virus (VRS) que emmalaltei­x principalm­ent nens de menys d’un any i sobretot nadons de menys de sis mesos, ha tingut el pic màxim el novembre i principis de desembre i ara comença a decaure.

En espera que la situació empitjori, Salut recomana el sentit comú en l’ús dels serveis sanitaris i recorda que la millor protecció és la higiene de mans, no esternudar i tossir sense tapar-se i que encara s’és a temps de la vacuna.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain