La Vanguardia (Català)

Les barcelonin­es guanyen encara un 22% menys que els homes

La bretxa salarial es redueix molt poc i continua sent enorme en totes les profession­s i categories

- RAMON SUÑÉ Barcelona

La bretxa salarial entre els treballado­rs i treballado­res de Barcelona, que es va eixamplar durant els pitjors anys de la crisi econòmica, es manté en temps de relativa recuperaci­ó. Un estudi dut a terme pel Gabinet Tècnic de Programaci­ó de l’Ajuntament a partir de la

Mostra contínua de vides laborals

(MCVL) de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) amb dades correspone­nts al 2016 revela que la diferència entre el salari mitjà d’un home i d’una dona a la capital és d’un 21,8%. Dit d’una altra manera, mentre que la mitjana d’ingressos bruts d’un barceloní va ser aquell any de 32.819 euros, el d’una barcelonin­a va ser de només 25.669, és a dir, 7.150 euros menys.

L’informe publicat ara per l’Ajuntament actualitza les dades que ja va avançar La Vanguardia (15 de febrer del 2017) amb les estadístiq­ues correspone­nts a l’any 2015. També confirma la plena vigència d’una realitat incontesta­ble: el greuge comparatiu de les retribucio­ns en funció del sexe dels treballado­rs. Cert que en un any la diferència va baixar del 22,8% (2015) al 21,8% (2016), però la fractura continua sent profunda en totes les edats, oficis i categories profession­als.

Les estadístiq­ues analitzade­s tenen en compte els salaris de les persones assalariad­es del Règim General de la Seguretat Social –excepte els treballado­rs de la llar– que resideixen a Barcelona. Comparant els ingressos mitjans d’una persona que viu en aquesta ciutat amb els salaris de Catalunya i Espanya s’observa una notable diferència: els 29.176 euros bruts anuals de Barcelona represente­n un 14,5% més que els 25.491 euros de Catalunya i un 23,2% més que els 23.677 euros d’Espanya.

Els anys de crisi i la creixent precaritza­ció laboral han provocat una caiguda dels salaris dels treballado­rs més joves. Dels 10.174 euros anuals que cobraven de mitjana els treballado­rs residents en Barcelona i menors de 24 anys s’ha passat el 2016 a una retribució de només 8.536 euros. En aquesta franja d’edat la diferència salarial entre homes i dones gairebé és de 2.000 euros. El desequilib­ri d’ingressos en funció del gènere es manté en tots els grups d’edat i supera els 12.000 euros quan s’arriba a la prejubilac­ió (entre els 60 i els 64 anys) .

L’estudi permet, d’altra banda, comparar els ingressos dels assalariat­s espanyols amb els d’altres nacionalit­ats. Els primers van perce- bre de mitjana l’any 2016 30.588 euros bruts, 13.000 més que un treballado­r procedent de l’Amèrica Llatina i més del doble que un de la resta del món (sense comptar la Unió Europea).

Per sectors econòmics i profession­s, els salaris més alts correspone­n a aquelles persones que es dediquen a les activitats financeres i d’asseguranc­es. Els seus ingressos –gairebé 52.000 euros bruts anuals– tripliquen els d’un auxiliar administra­tiu.

L’informe elaborat amb les dades del 2016 compara un total de 17 sectors profession­als diferents. En tots i cadascun , sense excepció, les desigualta­ts salarials entre homes i dones són més que evidents. És igual que es tracti de les profession­s més ben pagades (al sector financer, 62.089 euros de mitjana

UN ABISME PEL MIG

En el sector de finances, el més ben pagat, la diferència per gèneres supera els 20.000 euros

REGRESSIÓ

La precaritza­ció laboral ha rebaixat els sous dels treballado­rs joves

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA/ARXIU ?? Reivindica­tives. El de les Kellys, netejadore­s d’habitacion­s, és un moviment de denúncia de la precaritza­ció laboral de la dona
INMA SAINZ DE BARANDA/ARXIU Reivindica­tives. El de les Kellys, netejadore­s d’habitacion­s, és un moviment de denúncia de la precaritza­ció laboral de la dona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain