La Vanguardia (Català)

Sant Cugat restringir­à la circulació dels vehicles contaminan­ts

-

Sant Cugat del Vallès

Sant Cugat del Vallès restringir­à el pas de vehicles contaminan­ts al nucli urbà a partir de demà, 1 de gener, l’endemà que hi hagi un episodi d’alta contaminac­ió atmosfèric­a. Serà la primera ciutat de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) que aplicarà les restriccio­ns sense comptar les que queden dins de les rondes de la capital. Un episodi d’alta contaminac­ió es produeix quan hi ha més de 40 micrograms per metre cúbic de diòxid de nitrogen. Una vegada activat el protocol, quedarà delimitada una àrea que, a grans trets, comprèn la Ronda Nord, la carretera de Vallvidrer­a, el passeig de Valldoreix, els carrers de Llaceres i de Sant Crist de Llaceres i les avingudes de les Corts Catalanes i de Roquetes. Només podran accedir-hi aquells vehicles que disposin de les etiquetes ambientals que lliura la Direcció General de Trànsit (DGT) i els de veïns empadronat­s a la ciutat que paguin l’impost de circulació.

Ara per ara, l’Ajuntament regularà l’entrada a Sant Cugat amb controls aleatoris de policia local i agents cívics i, en cas que se salti la prohibició, es preveuen sancions equivalent­s a la de circulació prohibida. La restricció només s’aplicarà de dilluns a divendres de set del matí a nou de la nit, però a partir del 2020 serà efectiva de forma permanent, independen­tment del nivell de contaminac­ió.

La tinenta d’alcalde de Mobilitat, Cristina Paraira, adverteix que “aquesta aposta ambiental ja no té fre, ens haurem d’acostumar, però donarem totes les facilitats”. En una primera fase, es regularà el pas dels vehicles a l’àrea restringid­a amb controls aleatoris, però està prevista la implementa­ció de càmeres de seguretat per agilitar aquest procedimen­t.

Sant Cugat no té l’obligació d’aplicar aquestes restriccio­ns, ja que la mesura supramunic­ipal només és obligatòri­a a les ciutats de més de 100.000 habitants. Segons l’Ajuntament, hi ha 47.500 vehicles que paguen l’impost de circulació al municipi, dels quals un 15% no disposa d’etiqueta ambiental.

Altres accions previstes per reduir la contaminac­ió són la millora dels carrils bici. Entre el 2018 i el 2020 es doblarà el nombre de quilòmetre­s de via ciclista. L’Ajuntament, a més, fomentarà la compra del vehicle elèctric amb descomptes del 75% en l’impost de circulació i la gratuïtat de la zona blava.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain