La Vanguardia (Català)

Quatre parets, una vida

L’adeu al carrer d’en Roberto, un sensesostr­e de Barcelona que intenta renéixer després d’un cas extrem de cronificac­ió de la pobresa

- Domingo Marchena Ahir i avui. Barcelona

En Roberto, que podria ser el teu germà o el meu, viu coses extraordin­àries. Si té fred, es pot tapar amb una manta al llit. Si té set, pot obrir una aixeta. Si és de nit, pot encendre el llum. Si té gana, hi ha pa a la cuina. Tot això, que per tu o per mi no té la més mínima importànci­a, és un autèntic miracle per ell. La manta, el llit, l’aixeta, la llum, el pa. Quatre parets.

A la Barcelona del 1992, Roberto Aguilera, que ara té 63 anys, ja era un sensesostr­e. Des de llavors ençà, durant un quart de segle, ha viscut gairebé ininterrom­pudament al carrer, amb curts parèntesis a pensions i habitacion­s. Malgrat que el rècord està en 40 anys, el seu era un cas extrem de cronificac­ió de la pobresa. Ara ha aconseguit un habitatge gràcies a una idea revolucion­ària que va néixer fa vint anys als Estats Units i que Arrels Fundació aplica a Catalunya sempre que pot, entre moltes altres iniciative­s. El programa es diu La llar primer. En anglès, housing first.

Què és el housing first? Imagineu dos cursets d’equitació. En un ensenyen al futur genet coneixemen­ts d’etologia animal, ensenyamen­ts teòrics d’hípica i nocions de cria eqüestre, però no puja a cavall, si és que algun dia hi puja, fins que hagi assimilat tots els coneixemen­ts. En l’altre curset el primer que fa l’alumne és pujar a cavall, i se li diu: “Agafa’l, és teu. No és un pura sang, però és un exemplar bo i digne. Serà bo amb tu si tu també ho ets. Ja pots muntar-lo”.

Això és el housing first. Arrels Fundació, una de les principals entitats de la xarxa d’atenció a persones sense llar, treballa des del 1986 als marges de la societat. Al principi ajudava a pujar una escala, esglaó a esglaó. Primer, un alberg per recuperar l’autoestima. Després, un allotjamen­t temporal per recuperar les habilitats socials. I al final del procés, si una recaiguda no havia tornat l’usuari al carrer, un habitatge permanent per recuperar l’autonomia.

Què passaria si comencéssi­m pel final, per la llar, es van preguntar un cop a Arrels. Les experiènci­es a totes les ciutats on aquest model s’aplica són molt positives. Per què oferir un curset de natació a algú que s’ofega si li pots donar un vaixell? El problema és que els recursos d’Arrels són molt limitats i no té una flota de vaixells per a tants nàufrags. Aquest pis és l’últim que ha atorgat ara per ara aquesta fundació sense ànim de lucre, on qualsevol ajuda, qualsevol donatiu és molt ben rebut.

“No sé de qui era abans”, diu en Roberto de la seva nova casa. “Possibleme­nt era d’algú sense fills que va decidir llegar-la a Arrels. Beneït sigui el seu record”. És en un barri de l’Hospitalet de Llobregat. El dia del reportatge també hi van anar dos operaris per instal·lar un penja-robes i una prestatger­ia del model Kallax d’Ikea. És una segona planta amb dues habitacion­s, menjador, cuina i un petit bany. A poc a poc va prenent vida. Un penja-robes, una prestatger­ia, una nevera, una rentadora, un llit, un armari, una taula i cinc cadires. I la televisió que li va regalar la Sonia, la propietàri­a d’una botiga de roba de l’Eixample. Abans de ser amic de la Sonia, en Roberto era amic de l’Isabel, la seva mare, que llavors estava al capdavant del negoci. “Sempre em preguntava si necessitav­a alguna cosa quan em veia remenant als contenidor­s de les escombrari­es”. L’última vegada que es van creuar, tot i això, l’Isabel ja era molt gran i no el va reconèixer. Alzheimer, li van dir.

Això l’ha fet reflexiona­r: “No tenir casa és dur. No tenir memòria, també”. Els operaris de la Kallax, que de ben segur tenen bona memòria, assenteixe­n en silenci i somriuen. La Vanguardia va publicar la primera part de la vida d’en Roberto el 14 d’octubre, poc abans que li donessin el pis. La segona part encara no s’ha escrit perquè tot just comença ara. Això només és el pròleg.

Dos mesos sota un sostre l’han canviat. Sembla un altre home, més jove i més guapo que quan arrossegav­a un carretó amb totes les seves pertinence­s. Encara viu de la recollida de ferralla i espera aconseguir una pensió no contributi­va. Arrels, a la qual haurà de lliurar el 30% de la seva paga quan tingui ingressos regulars, es fa càrrec de la llum, l’aigua i el gas. Algunes persones que han recorregut el mateix camí que ell expliquen que al principi no s’acostumave­n al matalàs i dormien a terra. Ell no. Però va emmudir quan va veure la que seria casa seva. Hi va arribar acompanyat per un treballado­r social d’Arrels, en Bob Walker, un dels seus àngels particular­s. Com l’Isabel i la seva filla Sonia. O com la Conxita i en Salvador, voluntaris de la fundació i les primeres persones que el van avisar que aviat diria adeu al carrer. En aquell menjador petit, lluminós i net, ell i en Bob es van quedar muts. Costa d’imaginar qui dels dos estava més content.

Què respondrie­n els muntadors de la prestatger­ia? Sens dubte dirien que en Roberto, perquè ell avança i en Bob, l’educador, haurà de retrocedir i repetir la història amb algú altre. I no és fàcil. Ells ho saben perquè no són uns fusters qualssevol. Abans de treballar per a Arrels i d’aconseguir un sostre també van formar part d’un exèrcit invisible i van navegar sense rumb: en Jaime, de 58 anys, en va viure 20 al carrer, i en José, de 61, més de deu. Almenys 1.026 persones, que podrien ser els teus germans o els meus, dormen cada nit als caixers i portals de Barcelona, sense una manta, un llit, una aixeta, ni llum ni pa. Sense les quatre parets d’una vida.

Arrels Fundació dona una nova oportunita­t i un pis a un home que dormia en caixers i portals des del 1992

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Roberto Aguilera al menjador de casa seva, presidit per la tele que li va regalar una amiga que té una botiga de roba a l’Eixample
ANA JIMÉNEZ Roberto Aguilera al menjador de casa seva, presidit per la tele que li va regalar una amiga que té una botiga de roba a l’Eixample
 ??  ?? En Roberto va protagonit­zar una crònica d’aquest diari el 14 d’octubre, però això ja forma part del passat; la foto més gran mostra un home nou
En Roberto va protagonit­zar una crònica d’aquest diari el 14 d’octubre, però això ja forma part del passat; la foto més gran mostra un home nou
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain