La Vanguardia (Català)

La utopia s’instal·la al Pompidou de Màlaga

La seu del centre parisenc a la Costa del Sol renova l’exposició permanent en un moment decisiu per al futur

- Sevilla

L’arribada del segle XX obria un nou capítol a la història de la humanitat, una època que oblidava definitiva­ment el passat i mirava amb optimisme i esperança cap al futur. La desigualta­t social, l’obscuranti­sme i la decadència que s’havien apropiat del segle anterior van motivar una acollida entusiasta als ideals revolucion­aris, entesos com una promesa d’un món nou i millor.

La Primera Guerra Mundial, la Revolució d’Octubre, els nacionalis­mes i els totalitari­smes van marcar aquells temps on els artistes d’avantguard­a es van convertir en els profetes que auguraven, equivocats, temps millors per a tothom, un fiasco que va convertir el nou segle en un dels més terribles.

El Centre Pompidou de Màlaga acaba de renovar la seva col·lecció permanent amb una nova exposició, dedicada a les utopies del nou segle, comissaria­da per Brigitte Leal, directora adjunta del Pompidou de París, que parla de les esperances i els desenganys de la societat al segle XX, de les successive­s recerques de la felicitat que es van anar superposan­t i aniquilant les unes a les altres.

“Els artistes moderns, actors, testimonis o víctimes de la història, han reinventat els grans mites utòpics. Són esperits lliures, enemics de tota propaganda, dividits entre utopies i contra utopies, somni i realitat, que han ressuscita­t figures i formes simbòlique­s que defensen o denuncien els ideals i les quimeres de la humanitat”, explica Lleial. La gran utopia, El final de les il·lusions, Junts, La ciutat radiant, Imaginar el futur i L’edat d’Or són els capítols que componen aquesta història a l’espai cultural malagueny.

En aquesta nova entrega d’art que el Centre Pompidou cedeix a Màlaga s’exposen 63 obres de 60 artistes, presents fins al març de l’any 2020. El Centre Pompidou ha après dels errors de la primera mostra i en aquesta segona fase ha prioritzat la qualitat sobre la quantitat. Únicament repeteixen Picasso, Chagall, Miró, Saura i Julio González, als quals s’afegeixen obres de Doigt, Stella, Kandinski, Delaunay o l’Equip Crònica.

Entre les principals obres que s’exhibeixen a la nova mostra destaquen La caiguda d’Ícar (1974), de Marc Chagall, que representa el fracàs de les utopies; El Monument a la Tercera Internacio­nal (1917), de Vladímir Tatlin, una torre de babel representa­tiva de l’art revolucion­ari a l’interior de la qual hi ha una ràdio per difondre els ideals revolucion­aris; L’home que corre (1930), de Malevitch, el fundador del suprematis­me que va creure en el poder transforma­dor de la revolució russa i que desenganya­t de l’època estalinist­a va haver de tornar a la figuració, o Personatge­s i ocells en mig de la nit (1974), de Joan Miró.

Aquest cop els fons del museu Pompidou arriben a Màlaga en un moment crucial per al centre establert a la Costa del Sol fa dos anys i mig, pel qual han passat ja gairebé 500.000 visitants. Una etapa decisiva ja que s’acosta el final del conveni firmat entre el museu parisenc i l’Ajuntament malagueny, que establia una permanènci­a de cinc anys, que finalitzen el 2020. Què succeirà després?

“Volem que això continuï. De quina manera i per quant de temps seran objecte de diàleg més endavant. El Pompidou té unes 120.000 obres, de les quals amb prou feines podem mostrar el 5%. Per a nosaltres és molt important treballar amb altres països”, manifesta Serge Lasvignes, president del Centre Pompidou de París, que està a un pas d’obrir subseus a Brussel·les i Xangai, i té plans per expandir-se per almenys quaranta països més, entre els quals hi ha Colòmbia.

El Centre Pompidou de Màlaga costa a la ciutat uns quatre milions d’euros anuals, que el consistori paga encantat ja que considera que es tracta d’una magnífica inversió que ha contribuït a col·locar la ciutat com una de les principals destinacio­ns culturals d’Espanya. “Per part de l’Ajuntament ja hem deixat clara als francesos la nostra voluntat de continuar amb el projecte. Entenc que la voluntat és compartida amb els responsabl­es del Pompidou, però de moment no hi ha res signat”, assenyala l’alcalde Francisco de la Torre.

 ?? DANIEL PÉREZ / EFE ?? Troupeau de moutons, de Lalanne, i Personatge­s i ocells en mig de la nit, de Miró
DANIEL PÉREZ / EFE Troupeau de moutons, de Lalanne, i Personatge­s i ocells en mig de la nit, de Miró

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain