La Vanguardia (Català)

JuntsxCat descarta cedir la presidènci­a del Parlament a Ciutadans

Ciutadans planteja la idea a la formació de Puigdemont i al PSC

- BARCELONA

Junts per Catalunya (JxCat) descarta arribar a un acord parlamenta­ri que impliqui concedir a Ciutadans la presidènci­a del Parlament. Fonts de la candidatur­a sortien al pas del que havia dit unes hores abans el portaveu del grup parlamenta­ri de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que, en una entrevista concedida a l’agència Efe, havia assegurat que mantenia contactes amb aquesta i altres formacions per arribar a un acord sobre la presidènci­a de la cambra catalana que s’ha de constituir el dia 17.

Les fonts de Junts per Catalunya, en declaracio­ns a l’agència Efe, eren categòriqu­es: “JxCat no preveu que Ciutadans tingui la presidènci­a del Parlament de Catalunya en cap cas ni en cap circumstàn­cia, perquè els independen­tistes han guanyat les eleccions del 21 de desembre”.

Tot i que queden encara molts dies i moltes converses pendents, el més probable és que la Mesa compti amb majoria independen­tista. Ciutadans tindrà dos diputats en l’òrgan de govern del ple, igual que Junts per Catalunya i Esquerra Republican­a. El PSC es quedaria l’última plaça disponible.

No obstant això, no és descartabl­e que aquesta distribuci­ó, que seria la més lògica en un repartimen­t clàssic, pugui veure’s alterada per l’interès dels dos blocs de reforçar les seves respective­s posicions en el ple. Però en qualsevol cas sembla evident que la Mesa comptarà amb quatre diputats independen­tistes i tres de l’anomenat bloc constituci­onalista. Una cosa diferent és a quina formació pertanyara­n els diputats de cada bloc. D’acord amb aquesta composició el lògic és que el president del Parlament sigui independen­tista.

No obstant això, el portaveu parlamenta­ri de Ciutadans ha assegurat en els últims dies que ha mantingut contactes

“El poble català ha votat que Ciutadans estigui a l’oposició”, adverteixe­n des de Junts per Catalunya

amb JxCat i el PSC. Carrizosa assegura que la formació taronja no renuncia a la presidènci­a del Parlament perquè aquesta institució, assegura, pugui exercir de “contrapès democràtic” d’un futur Govern a mans independen­tistes que ja dona per fet.

Inés Arrimadas, que després de la roda de premsa celebrada el dia després de les eleccions amb prou feines havia donat senyals de vida, es va sumar dissabte a Jerez a les veus que dins del seu partit reclamen una visibilita­t més important de la seva formació al Parlament, ja que va ser el partit més votat el 21-D. Arrimadas, en aquestes declaracio­ns, va assegurar que la presidènci­a “és clau” per evitar que es repeteixin algunes situacions de l’anterior legislatur­a.

Però és evident que l’interès de Ciutadans no encaixa en el de Junts per Catalunya, que no preveu la possibilit­at de facilitar amb els seus vots que la presidènci­a del Parlament recaigui en Ciutadans.

Segons fonts de la candidatur­a de Puigdemont, encara que Inés Arrimadas i el seu equip arribessin a formalitza­r una proposta de pacte, la seva formació no donaria opció a l’acord. “El poble català ha votat que Ciutadans estigui a l’oposició en tots els aspectes, i això inclou també els òrgans parlamenta­ris”, van recalcar les mateixes fonts.

De la seva banda, i en aquesta entrevista a Efe, Carrizosa ha al·legat que si Ciutadans assumís la presidènci­a del Parlament gràcies a “un pacte democràtic amb la resta de partits” amb representa­ció parlamentà­ria, “cal suposar que seria una presidènci­a estable i acceptada per tots”. “No hem parlat de noms –afegia Carrizosa–, però sí que hem deixat constància que si al final, malgrat la nostra majoria en vots i en escons, no podem formar govern, seria sa democràtic­ament que el Parlament, que és l’òrgan que ha de controlar el Govern, estigués presidit per la força més votada”, va remarcar.

 ?? DAVID AIROB ?? La Mesa del Parlament amb el diputat Espejo Saavedra (al centre, a l’escala), la candidatur­a del qual defensa Cs
DAVID AIROB La Mesa del Parlament amb el diputat Espejo Saavedra (al centre, a l’escala), la candidatur­a del qual defensa Cs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain