La Vanguardia (Català)

Àsia i els EUA disparen el trànsit internacio­nal del Prat

Les aerolínies pugen l’aposta per Barcelona i afegeixen més freqüèncie­s

- AINTZANE GASTESI Barcelona

La forta aposta de les aerolínies asiàtiques i la consolidac­ió dels projectes de low cost de llarg radi de Level i Norwegian cap als EUA dispararan aquest 2018 el trànsit interconti­nental a l’aeroport del Prat, que ja el 2017 va créixer un 17% amb l’obertura de fins a vuit noves rutes internacio­nals directes.

El mercat asiàtic, un dels emissors turístics de més desenvolup­ament en els últims cinc anys, continua creixent amb el llançament de rutes, l’entrada de noves aerolínies i l’ampliació de freqüèncie­s, que confirmen l’èxit de l’aposta per Barcelona com a destinació. Air China puja la seva aposta pel Prat amb l’ampliació de freqüèncie­s dels vols a Xangai (passen de 3 a 4 de setmanals a la temporada d’estiu) i la ruta directa entre Barcelona i Pequín, que elimina l’escala actual a Viena, i que a més incrementa­rà una freqüència de fins a quatre vols setmanals.

El mercat coreà es destapa com el de més creixement aquest any. Korean Airlines, que va engegar l’operativa el 2017, oferirà un vol més fins a assolir els cinc setmanals. Per la seva part, Asiana, l’altra gran companyia coreana, arrencarà operacions amb quatre freqüèncie­s setmanals a finals d’agost.

Mentrestan­t, els vols de Cathay Pacific entre Barcelona i Hong Kong passen de tres a quatre freqüèncie­s setmanals al juliol i estendrà també la seva operativa a la temporada d’hivern per convertir-se en un vol regular durant tot l’any.

Aquest increment en l’operativa cap a Àsia incrementa­rà la quota de mercat del Prat per a aquesta regió, on actualment ja compta amb un 44,3% del trànsit directe, més que l’aeroport de Madrid, que es queda en un 40,1%. Així mateix, Barcelona lidera els vols a l’Orient Mitjà amb un 47,5% de quota i a l’Àfrica amb un 35,5% del mercat.

Quant al mercat nord-americà, en el qual Barcelona té un 37,7% del pastís, la principal novetat és el llançament de la ruta directa a Boston per part de Level, que engegarà amb dues freqüèncie­s setmanals al març i n’incrementa­rà una més a partir del mes d’agost.

Per la seva part, la low cost Norwegian afegeix capacitat en totes les seves rutes en incorporar avions més grans i suma freqüèncie­s a les seves principals destinacio­ns. Durant la temporada d’estiu (a partir del 25 de març), els vols a Los Angeles i San Francisco-Oackland passaran de 3 a 5 freqüèncie­s setmanals i la ruta a Newark passarà de 4 a 6 freqüèncie­s per setmana.

També augmenta la capacitat dels seus vols la companyia canadenca Air Transat, que actualment opera vols directes de Barcelona a Toronto i Mont-real. Finalment, la ruta directa entre Barcelona i Buenos Aires queda pràcticame­nt en mans de Level, ja que Aerolíneas Argentinas cancel·la la seva operativa. En aquest context, la low cost del grup IAG incrementa­rà de 3 a 4 freqüèncie­s a finals de març per assolir els sis vols setmanals a partir de l’agost. Tot això en espera de si Norwegian arrenca també la seva operativa a l’Argentina i preveu Barcelona com una de les destinacio­ns per al 2018.

El mapa de rutes interconti­nentals va tancar el 2017 amb un rècord de 44 destinacio­ns. “La majoria d’ells s’estan expandint progressiv­ament per arribar a ser vols diaris, la qual cosa incrementa el seu atractiu per al passatge

business i la càrrega aèria”, apunta l’últim Observator­i del trànsit

aeri del Prat, presentat recentment. La gran diferència entre els

hubs tradiciona­ls, des d’Heathrow a Madrid i el Prat, és la seva baixa quota de trànsit de connexió, que amb prou feines supera el 10% pel 37% de Barajas o el 33% del principal aeroport londinenc. Tot i així, la instal·lació de Barcelona ocupa la setena posició europea només superada pels

hubs avalats per antigues companyies estatals. El Prat tancarà l’any amb un nou rècord de passatgers, en igualar al novembre la xifra històrica de trànsit del 2016, que va sumar 44,1 milions de persones.

El vol directe a Boston de Level i l’entrada d’Asiana, principals novetats del mercat per a aquest any

 ??  ??
 ?? ROSER VILALLONGA ?? Passatgers en el vol inaugural d’Air China a Xangai el 2014
ROSER VILALLONGA Passatgers en el vol inaugural d’Air China a Xangai el 2014
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain