La Vanguardia (Català)

El petroli se suma a les pujades de preus el 2018

oeGas i electricit­at mantindran la línia d’increments amb què tanquen el 2017 oeLes telefòniqu­es i les autopistes de l’Estat també elevaran les tarifes

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

Les companyies de telèfon cobraran més pels seus serveis, com les concession­àries de les autopistes

L’arrencada del 2018 portarà pujades de preus en molts productes i serveis condiciona­ts, entre altres factors, per l’encariment del petroli, immers en una espiral alcista des dels mínims registrats al juny, que ha situat el barril Brent, el de referència a Europa, per sobre dels 65 dòlars, amb increments propers al 20% respecte a l’any anterior. I la previsió a curt termini és la mateixa. Aquests increments ja es noten en els carburants. La gasolina i el gasoil en aquestes festes nadalenque­s són sensibleme­nt més cars que en les de l’any passat.

Tot i que el Govern ha congelat els preus dels peatges (els ingressos necessaris per cobrir els costos regulats) de l’electricit­at i del gas per al 2018, els consumidor­s veuran com les seves factures s’apugen perquè també ho farà el cost de l’energia. El rebut de la llum va tancar el 2017 amb un increment proper al 10% a causa de l’absència de renovables per la falta d’aigua i vent, que ha disparat la crema de carbó i gas, a més de per l’encariment ja esmentat dels hidrocarbu­rs. La previsió és que aquest any l’alça prosseguei­xi, segons es desprèn de la cotització del mercat de futurs, que apunta una pujada del preu majorista del 6,5%. Si es té en compte la congelació de la part regulada abans esmentada, s’estima que la factura quedarà un 2,5% per sobre de la de l’any passat.

Per la seva part, el gas puja de mitjana el 6,2%. La tarifa d’últim recurs 1 (TUR1) de gas natural (aigua calenta i cuina), a la qual s’acullen els consumidor­s de menys de 5.000 kWh anuals, s’incrementa un 4,9% de mitjana respecte al preu de l’últim trimestre del 2017. Pel que fa a la TUR2, per a consums entre 5.000 i 50.000 kWh l’any (aigua calenta i calefacció), la pujada és del 6,6%. Aquests increments es deuen, principalm­ent, a l’encariment del cost de la matèria primera en els mercats internacio­nals. La TUR és actualitza­da pel Govern trimestral­ment. Dels 7,7 milions de consumidor­s de gas natural, uns sis milions són subministr­ats a través d’una de comerciali­tzadora de mercat a preu lliure i 1,7 milions s’acullen al preu de la TUR. Per la seva part, la bombona de butà arrenca l’any sense variacions i continuarà costant 14,45 euros després de pujar 30 cèntims en la revisió de novembre.

També pugen els preus de la telefonia. Les tres grans operadores –Movistar, Orange i Vodafone – preveuen incrementa­r les tarifes dels seus productes convergent­s les properes setmanes. La primera ho farà en 5 euros mensuals, la segona, entre 2 i 5 euros, i la tercera, 3 euros en la seva marca Lowi.

Una altra novetat del 2018 és l’increment dels peatges de les autopistes de peatge dependents del Ministeri de Foment –entre les quals l’AP-7 i l’AP-2–, en una mitjana de l’1,91% a partir de l’1 de gener. Aquesta variació resulta d’aplicar la fórmula automàtica de revisió anual que té en compte les evolucions de l’IPC i del trànsit. Es tracta de la primera alça en tres anys, després de la rebaixa del 0,4% d’aquest any, la del 0,6% del passat i la congelació del 2015. Per la seva part, els peatges dependents de la Generalita­t s’incrementa­ran un 1,6% respecte a l’any passat.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? La factura de la llum augmentarà l’any que ve com ho ha fet a la majoria de llars durant el 2017
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU La factura de la llum augmentarà l’any que ve com ho ha fet a la majoria de llars durant el 2017

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain