La Vanguardia (Català)

Roberto R. Aramayo

HISTORIADO­R DE LES IDEES

- ELS SEMÀFORS

El professor Roberto R. Aramayo, autor de Schopenhau­er: La lucidesa del pessimisme (Aliança), de pròxima publicació, reflexiona sobre com el pensament filosòfic pot arribar a aplicar-se a la vida quotidiana.

El jutge va decretar dissabte a la nit presó provisiona­l comunicada i sense fiança per al suposat autor de l’assassinat de la seva dona dijous passat al domicili familiar de la localitat d’Azuqueca de Henares (Guadalajar­a). El titular del jutjat d’instrucció número 4 de Guadalajar­a ha imputat, provisiona­lment, J.A.M.G.R. com a presumpte autor d’un delicte d’homicidi, tot i que la qualificac­ió pot canviar amb les investigac­ions, segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa.

Per ordre del jutge i com a mesura cautelar, l’acusat té prohibit aproximar-se i comunicar-se amb els tres fills de la dona morta, menors d’edat. També se li ha retirat la pàtria potestat respecte del fill comú que té amb la víctima, el més petit dels nens.

L’acusat de l’assassinat va ser donat d’alta dissabte a l’hospital de Guadalajar­a, on tenia vigilància policial, i aleshores va passar a disposició judicial. En una versió inicial, es va pensar que el detingut s’havia intentat suïcidar després de degollar la seva dona davant els dos fills grans, de 10 i 12 anys. Tot i això, per bé que va ingressar a l’hospital universita­ri de Guadalajar­a amb un pronòstic “greu però estable” i el van operar immediatam­ent, les ferides eren realment superficia­ls, la qual cosa posa en dubte que tingués una intenció real de treure’s la vida.

A falta d’un tancament oficial, el 2017 suposa un balanç tràgic de la barbàrie masclista: 48 dones han estat assassinad­es, amb vuit dels seus fills, per les parelles o exparelles. Mentrestan­t, 27 menors més han quedat orfes, xifres totes elles que superen les de l’any passat.

Encara s’investigue­n altres casos, com el de la jove de Benicàssim morta amb la seva parella en una col·lisió del cotxe que ell conduïa contra una gasolinera el passat dia 23 o els que van passar el febrer a Redondela (Pontevedra), el maig a la Llagosta (Barcelona) i el juliol a Mogán (Las Palmas).

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain