La Vanguardia (Català)

La decisió de Puigdemont

- Lola García

UNA successió d’irresponsa­bilitats que va desembocar en un fracàs de la política. És el diagnòstic del procés sobiranist­a que, amb precisió i honestedat, descriu Jordi Amat a la seva última obra. Narra l’autor la mutació del catalanism­e a l’independen­tisme, l’error d’encarar un nou Estatut sense comptar amb el consens necessari i el desastre a què es va veure abocada Catalunya en els últims mesos d’aquest 2017 que ha expirat. Una república frustrada, proclamada al vent, i una intervenci­ó de l’autonomia que no és més que la impotència del Govern de l’Estat per fer front a la crisi institucio­nal. La confabulac­ió dels irresponsa­bles acaba d’arribar a les llibreries, però Amat ja pot anar preparants­e per a una segona part si, com sembla, cap dels dos poders en joc està disposat a canviar d’estratègia.

El títol de l’assaig recorda la dicotomia que va establir Max Weber entre l’ètica de la responsabi­litat i l’ètica de la convicció, a la qual tants analistes han recorregut per subratllar l’escassa sensatesa demostrada per la direcció de l’independen­tisme. És cert que, en massa ocasions, els seus líders van confondre els principis amb la capacitat per convertir-los en realitat. El temor de convertir-se en traïdors a la causa els va empènyer a la temeritat. També el Govern del PP ha incorregut en omissió de la responsabi­litat i l’ha derivat de forma negligent cap a la justícia.

Un polític no està complet sense una bona dosi de les dues ètiques. Les conviccion­s són la qualitat que allunya un dirigent d’un oportunist­a. Però ara el lideratge de l’independen­tisme ha d’assolir l’equilibri entre els ideals i el pragmatism­e. Altre cop és Carles Puigdemont qui té la responsabi­litat de decidir la direcció a prendre. No fa gaire va sucumbir a les emocions i va rebutjar convocar eleccions. Si erra ara, pot dilapidar el patrimoni que ell mateix ha aconseguit el 21-D.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain