La Vanguardia (Català)

Retallades a l’estiu

El president argentí aprofita les vacances per engegar un dur programa de reducció del dèficit amb desenes d’acomiadame­nts

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

El president argentí Mauricio Macri està aprofitant l’arribada de l’estiu austral, i amb ell les vacances de molts argentins, per dur a terme una polèmica onada de retallades amb què prova de reduir el voluminós dèficit fiscal del país.

La primera reforma, la retallada de les pensions, ja ha provocat una onada de protestes al carrer El treball en negre ja suposa el 50%, cosa que fa que les cotitzacio­ns no puguin sostenir el sistema

Al Govern n’hi diuen reformes. A l’oposició, ajustos. En realitat, el que ha emprès el president argentí, Mauricio Macri, és un polèmic programa de retallades amb l’objectiu de reduir el gran dèficit fiscal i la voluminosa inflació, així com augmentar les inversions. Les reformes de pensions, tributàrie­s i laborals, a més de desenes d’acomiadame­nts de funcionari­s públics, s’estan duent a terme aprofitant l’inici de l’estiu austral i de les vacances dels argentins, cosa que ja li ha costat al president un toc d’atenció i una caiguda de la popularita­t.

El toc d’atenció va tenir lloc el 14 de desembre, quan el Congrés va haver de suspendre una sessió en què estava previst aprovar la reforma, que suposava la retallada de les pensions, davant els violents incidents i enfrontame­nts amb la policia als voltants del Parlament que van deixar gairebé dos centenars de ferits i desenes de detinguts, i el mobiliari urbà del centre de Buenos Aires arrasat.

Van tornar les cassolades als barris de classe mitjana de la capital argentina i els argentins van tenir un fugaç déjà-vu de les imatges de la greu crisi del desembre del 2001, amb la qual cosa es complia una vegada més la profecia que l’últim mes de l’any sempre és calent a l’Argentina. Els sindicats kirchneris­tes i l’esquerra radical van esperonar unes protestes que es van convertir en la crisi més important que ha enfrontat Macri just quan complia dos anys en el poder i s’acabava d’imposar de manera indiscutib­le en les legislativ­es d’octubre, victòria unida a la derrota de l’expresiden­ta Cristina Fernández.

La pensió mínima s’acosta als 325 euros a l’Argentina, on la falta de competitiv­itat ha fet que el cost de la vida pel que fa a la cistella del supermerca­t ja sigui superior al d’Espanya. L’Estat paga pensions a vuit milions de ciutadans, dels quals només tres milions van cotitzar els 30 anys de rigor; la resta es deu a pensions no contributi­ves i “jubilacion­s per moratòria” concedides durant els tres governs kirchneris­tes. A més, l’ocupació en negre és gairebé del 50%, cosa que fa que les cotitzacio­ns dels treballado­rs en blanc no arribin per sostenir el sistema.

I una altra dada relacionad­a amb la despesa pública: la meitat de la població argentina viu de l’Estat, ja sigui en forma de pensió, com a salari per ser funcionari o perquè rep algun subsidi social.

Ara bé, les paupèrrime­s pensions converteix­en els jubilats argentins en el sector més vulnerable de la societat. En realitat, la reforma aprovada al Congrés és bastant inextricab­le per als ciutadans, ja que es basa en la modificaci­ó de la fórmula que s’utilitza per calcular la suma mensual, que ha de ser corregida en funció de la inflació, que aquest any ha estat del voltant del 21% i el pròxim es preveu del 15%, en el marc del programa del Govern per reduir-la.

Tot i això, el que sí que va quedar clar, i per això es van generar les protestes, és que els jubilats perdrien poder adquisitiu. Macri, un liberal que governa amb una coalició centredret­ana, no té majoria parlamentà­ria però va aconseguir tirar endavant la reforma per un marge estret, malgrat l’oposició peronista, gràcies a la seva aliança amb els diputats que controlen els governador­s justiciali­stes; les seves províncies rebran a canvi més diners. A més, el govern va pactar un bo compensato­ri per als jubilats que guanyin menys de 450 euros.

“Tinc dos eixos prioritari­s: el primer la infantesa, els nens de 0 a 5 anys, hagin nascut on hagin nascut. I la segona, és cuidar els nostres jubilats, amb una fórmula que els protegeixi de la inflació contra la qual lluitem i encara no hem pogut vèncer”, va declarar Macri en una roda de premsa, immediatam­ent després de ser aprovada la retallada de les pensions que durant la campanya de les legislativ­es va negar que pensés dur a terme.

Segons una enquesta recent, la imatge positiva del president, que passa les festes nadalenque­s amb la família a la Patagònia, va caure cinc punts com a conseqüènc­ia d’aquesta impopular mesura, i se situa ara en el 49%.

“No podem continuar gastant més del que s’ingressa”, havia dit Macri el 30 d’octubre, una setmana després de guanyar les legislativ­es, quan va convocar un gran acord nacional en matèria econòmica, que a l’Argentina equiparen amb els pactes de la Moncloa tot i que, vist el resultat de la reforma de les pensions, queda clar que falta molt per a l’anhelada concertaci­ó social.

El mandatari va esperar fins a l’arribada de les vacances per decretar sessions extraordin­àries al Congrés, que normalment acaba el període legislatiu a final de novembre.

La reforma de les pensions va ser la primera. La tributària –que rebaixa impostos a les empreses que reinvertei­xin els seus dividends i redueix les càrregues patronals per als treballado­rs–, aprovada la setmana passada, és la segona. I al febrer s’espera la reforma laboral, que també pot crear malestar ja que pretén abaratir els acomiadame­nts, malgrat que Macri disposa ara per ara del vist i plau de la CGT, el principal sindicat del país, que és peronista però no kirchneris­ta, i tradiciona­lment s’alia amb el poder de torn.

“La reducció de la despesa pública és essencial, especialme­nt en les àrees on va augmentar molt ràpidament els últims anys, en particular els salaris, les pensions i les transferèn­cies socials”, es llegeix en un informe recent sobre l’Argentina del Fons Monetari Internacio­nal (FMI), que elogia les reformes, però en demana encara més.

Obsessiona­t per ampliar la inversió estrangera en una economia encara molt proteccion­ista, Macri va optar des del primer dia per congraciar-se amb els mercats internacio­nal i l’FMI –la bèstia negra del kirchneris­me i dels argentins en la crisi de l’any 2001–, a costa de començar a perdre popularita­t, amb l’objectiu que l’economia millori substancia­lment, l’ocupació augmenti i la inflació es redueixi abans de les eleccions d’aquí a dos anys, moment en què buscarà, amb tota probabilit­at, la reelecció per continuar enterrant el peronisme.

 ?? DAVID FERNÁNDEZ / EFE ?? Una manifestan­t encarant-se amb la policia durant les protestes de Buenos Aires el 18 de desembre
DAVID FERNÁNDEZ / EFE Una manifestan­t encarant-se amb la policia durant les protestes de Buenos Aires el 18 de desembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain