La Vanguardia (Català)

Parlament taronja

La fragmentac­ió parlamentà­ria i l’alça de Cs a l’escenari estatal ja es van iniciar abans del 21-D, mentre l’electorat s’allunyava de l’esquerra

- Barcelona

Les últimes dades del CIS reflecteix­en l’important avenç de Ciutadans en el Parlament espanyol a costa del PP.

El mapa electoral d’Espanya es trenca. I és possible que, una vegada més, Catalunya tingui molt a veure en això. No en va, el partit que ha vingut experiment­ant un avanç més important en les seves expectativ­es de vot –ja fins i tot abans del seu èxit en les autonòmiqu­es del 21 de desembre– és Ciutadans, la formació liberal nascuda a Catalunya com a principal antagonist­a del catalanism­e i el nacionalis­me. Tot i això, el més rellevant de la deriva que reflecteix­en les últimes estimacion­s de vot del Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS), elaborades al llarg d’aquesta tardor, és l’increment de la fragmentac­ió electoral i parlamentà­ria a costa del retrocés o l’estancamen­t dels dos grans partits tradiciona­ls: PP i PSOE. Paral·lelament, i tot i que a través d’un deterioram­ent molt lent, també perd gas un dels partits revelació del 2015, Podem (ara Units Podem després de la seva coalició amb IU), que cedeix gairebé tres punts en quota electoral i un mínim de 12 escons (que podrien arribar a 16 segons com es resolguess­in els restants a diverses províncies). És a dir, en línia amb el seu descens a Catalunya.

Ara bé, és l’espectacul­ar avanç de Cs el que altera profundame­nt el mapa parlamenta­ri espanyol. La formació que capitaneja Albert Rivera milloraria avui el seu resultat del 2016 en més de quatre punts, la qual cosa podria traduir-se en un increment d’entre 24 i 27 escons (vegeu el gràfic). L’extrem centre

espanyolis­ta que representa Cs es posaria al mateix nivell que l’esquerra radical d’Units Podem, que recolliria menys de 60 escons. I el més destacat: el creixement de Ciutadans –en vots i diputats– seria a costa del Partit Popular. Els populars –que semblaven tornar al cel fa un any quan la projecció del CIS els situava a l’entorn dels 150 escons– ara perdrien entre 20 i 25 seients amb relació als que van obtenir el juny del 2016. És a dir, més del 80% dels diputats que sumaria Ciutadans i un ressò esmorteït del naufragi popular a l’escenari català.

L’esquerra, per la seva part, veuria reduït el seu capital parlamenta­ri a poc més d’un total de 150 escons. La tímida recuperaci­ó del PSOE (fins i tot encara que fos una mica superior a la del PSC el 21-D o a la que li dona l’estimació oficial del CIS i que podria situar el socialisme per sobre del 25% dels sufragis) tot just li serviria per millorar el seu resultat del 2015 (només entre tres i sis escons més, tot i que suposarien entre vuit i onze més que en els comicis del 2016), però sense superar en cap cas la barrera dels cent diputats.

De fet, els socialiste­s es limitarien a absorbir gran part de les pèrdues de Podem, encara que Cs també aconseguir­ia també algun dels escons perduts per la formació lila. D’aquesta manera, l’actual correlació entre centredret­a i esquerra (amb 169 diputats per a PP i Cs, i 156 per a PSOE i Podem) es podria veure substituïd­a per una majoria reforçada (absoluta fins i tot) de populars i Ciutadans. PP i Cs sumarien fins a 177 escons (tot i que el seu còmput total es podria quedar per sota dels 174) davant els entre 148 i 155 que reunirien Sánchez i Iglesias.

En qualsevol cas, juntament amb el pírric avanç del PSOE i la contracció de l’esquerra en el seu conjunt, el factor que completa la imatge de fragmentac­ió del mapa parlamenta­ri espanyol l’oferiria el retrocés del PP. Amb un descens de 5,3 punts (que podrien ser gairebé sis segons un altre cuinat del vot directe del CIS), el partit de Rajoy es mouria en una forquilla entorn dels 117 escons, amb un màxim de 120 però un mínim de 112. És a dir, en aquest escenari els populars podrien perdre fins i tot la seva capacitat de vetar una reforma constituci­onal en l’improbable supòsit que la resta de la Cambra es posés d’acord en una proposta.

En conseqüènc­ia, només l’avanç de l’espai de centredret­a a través de Ciutadans (amb un percentatg­e de vot que podria créixer fins a sis punts segons una altra estimació del mateix sondeig) conjuraria el fantasma de la ingovernab­ilitat. Això sí, a un preu políticame­nt molt elevat.

D’una banda, el viratge de Cs cap al centredret­a i la seva inocultabl­e ambició de disputar la primacia al PP en aquest espai, allunyen la possibilit­at d’una alternativ­a de centre i esquerra, amb el PSOE com a soci (tal com ja van assajar Pedro Sánchez i el mateix líder de Cs a la primavera del 2016). És a dir, el liberal Rivera s’ha condemnat a donar suport als populars, tot i que els rèdits facturable­s d’aquest suport poden créixer en la mateixa mesura en què Ciutadans es converteix­i en únic soci possible del PP (i competidor directe) per sumar majoria absoluta al Congrés.

Finalment, i per un altre costat, l’inajornabl­e diàleg territoria­l (amb Catalunya com a principal assignatur­a pendent) es podria veure dificultat si un partit neocentral­ista com Ciutadans es convertís en l’única clau de la majoria absoluta. Sobretot si, com sembla, la formació de Rivera explota els conflictes territoria­ls per arrabassar votants al PP pel flanc més espanyolis­ta.

AVANÇ DEL CENTREDRET­A El PP pot perdre més de 20 escons, però també sumar majoria amb Cs, que en guanyaria 25

CONTRACCIÓ DE L’ESQUERRA

La millora del PSOE no cobreix les pèrdues de Podem i entre tots dos reunirien 150 diputats

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain