La Vanguardia (Català)

Sánchez es veu líder de l’esquerra després de l’ensopegada d’Iglesias

La disputa al flanc dret entre PP i Ciutadans aplana el camí del PSOE a l’oposició

- Madrid

“Davant un Govern espanyol esgotat, sense impuls i amb el silenci còmplice del seu principal soci parlamenta­ri, aspirem a liderar el país des de l’oposició”. Així de contundent­ment exposa Pedro Sánchez a La Vanguardia les seves prioritats i els grans objectius polítics per a aquest any 2018 que ara arrenca, davant un Mariano Rajoy que ja fa sis anys que és al poder i que, segons el parer dels socialiste­s, acumula ja una gravíssima “doble fractura”, la territoria­l i la social, fruit de la seva “inacció i paràlisi”. I sostingut per un Albert Rivera que ara busca desbancar el president del Govern central com a líder de la centredret­a a Espanya.

“El nostre propòsit és continuar construint l’alternativ­a al govern del PP des de l’espai d’una esquerra que defensa la unió dels pobles d’Espanya”, assegura el líder del PSOE davant l’encara incert panorama a Catalunya, desmarcant-se del dret d’autodeterm­inació que defensa Units Podem.

En aquesta “nova vida” que afronta al capdavant del PSOE –va recuperar la secretaria general del partit després de guanyar les primàries a Susana Díaz el 21 de maig del 2017–, i tot just sis mesos després del 39è congrés federal del partit, en el qual va renovar el seu projecte polític, Sánchez considera per començar que ha recobrat el pols electoral. “Aquest any hem consolidat el 24-25% de suport, de manera que ens hem convertit en l’alternativ­a al PP i hem deixat molt enrere Units Podem”, afirma el líder del PSOE.

L’amenaça de sorpasso per l’esquerra de la formació de Pablo Iglesias ha quedat ja totalment neutralitz­ada, segons els estrategs de Ferraz. El PSOE, segons el seu parer, hauria guanyat ja la dura lluita a l’esquerra que va mantenir amb Units Podem. I ara pensen que el que es dirimeix, “amb retard”, és una pugna a la dreta, entre el PP i Ciutadans, disparada després de les eleccions catalanes del 21-D.

En les primeres eleccions generals a què es va presentar com a candidat socialista a la presidènci­a del Govern espanyol, el 20 de desembre del 2015, Sánchez va recollir 5,5 milions de vots, el 22% del total, i 90 diputats. Després del fracàs d’aquella legislatur­a, per la impossibil­itat d’aconseguir la seva investidur­a com a president com a conseqüènc­ia dels vetos mutus entre les que llavors va denominar “forces del canvi”, Podem i Ciutadans, en les següents eleccions, el 26 de juny del 2016, el PSOE va obtenir 5,4 milions de vots, el 22,6% del total, i ja només 85 diputats. L’1 d’octubre d’aquell any, el comitè federal del PSOE va forçar la seva dimissió. Però el mes de maig passat, contra vent i marea, Sánchez va recuperar el càrrec de secretari general. I des d’aleshores pensa que té el vent i la marea a favor.

“Som l’esquerra de govern que aspira a guanyar al bloc conservado­r”, assegura ara Sánchez sobre el flanc de centredret­a que conformen el PP i Ciutadans. I per això “hem de continuar amb el nostre camí ascendent”.

Malgrat que, davant l’acceleraci­ó dels esdevenime­nts del procés independen­tista a Catalunya, Sánchez va apel·lar al seu “sentit d’Estat” i va donar suport juntament amb Rajoy i Rivera a l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó a Catalunya, el líder del PSOE vol rellançar aquest nou any la seva tasca com a líder de l’oposició al Congrés. “Som l’esquerra de govern –insisteix Sánchez–, per la qual cosa farem una oposició contundent contra les polítiques de desigualta­t que planteja el PP i el seu soci, Ciutadans”.

De moment, el PSOE ja ha anunciat que no donarà suport als nous pressupost­os de l’Estat que presenti Rajoy, que segons el seu parer auguren més retallades socials, i que en canvi llançarà el seu propi projecte de comptes alternatiu. Una altra qüestió serà el nou sistema de finançamen­t autonòmic, que els set presidents autonòmics del PSOE esperen amb candeletes i que Sánchez assegura que està disposat a negociar amb Rajoy. Però per això espera que el president del Govern central el presenti d’una vegada.

En l’àmbit territoria­l, Sánchez prioritza abordar les feines de la comissió territoria­l al Congrés, “on esperem que s’incorporin tots els partits”. La situació de Catalunya manté fora d’aquest fòrum parlamenta­ri Units Podem i el PNB, també ERC i el PDECat. Però les tasques d’aquesta comissió parlamentà­ria arrencaran ja a partir del proper 10 de gener, amb les compareixe­nces dels tres pares vius de la Constituci­ó del 1978: Miquel Roca, Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón i José Pedro Pérez Llorca.

“I en el segon semestre de l’any iniciarem ja les feines de la subcomissi­ó parlamentà­ria per a la reforma constituci­onal”, confia Sánchez. Aquest va ser el compromís al qual va arribar amb Rajoy, com a contrapart­ida al suport socialista a l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. I per al líder del PSOE aquell compromís continua sent molt vigent, per més que Rajoy sembli molt reticent a assumir-ho.

PROPÒSIT D’ANY NOU “Aspirem a liderar el país des de l’oposició”, afirma el dirigent socialista

DAVANT PODEM

Sánchez se situa en una esquerra que defensa “la unió dels pobles d’Espanya” ÚNICA ALTERNATIV­A AL PP “Ja hem deixat molt enrere Units Podem”, ressalta el líder del PSOE

CAMÍ ASCENDENT

El secretari general veu consolidat el seu suport electoral en el 24-25% dels vots

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? El líder del PSOE, Pedro Sánchez, durant la campanya dels socialiste­s catalans per al 21-D
ANDREU DALMAU / EFE El líder del PSOE, Pedro Sánchez, durant la campanya dels socialiste­s catalans per al 21-D

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain