La Vanguardia (Català)

Salmond i Macron

- Francesc-Marc Álvaro

Ara que ja hem passat el moment naïf, podem recordar una obvietat: no hi ha projecte sense lideratge. Aquests dies, hi ha en joc el lideratge d’un moviment europeu que mou més de dos milions de persones i que s’ha mostrat força impermeabl­e als discursos catastròfi­cs i al conte del llop. Per això, les negociacio­ns envitricol­lades sobre la investidur­a del president són el camp de proves de la reconfigur­ació estratègic­a i organitzat­iva del nou independen­tisme. L’estira-i-arronsa sobre investir Puigdemont o Junqueras és només la punta de l’iceberg.

ERC volia aprofitar el 21-D per certificar la seva hegemonia en el camp independen­tista i no ha pogut ser. El PDECat volia salvar els trastos en un context advers i la determinac­ió de Puigdemont l’ha convertit en un objecte polític no identifica­t (OPNI), en benefici d’un nou artefacte anomenat Junts per Catalunya, on els dirigents neoconverg­ents no manen. Ni uns ni altres tenen el que volien en termes partidiste­s, per bé que han aconseguit una majoria parlamentà­ria clara que els obliga a fer Govern, a treballar plegats i a repensar tot el que han fet fins ara. Junqueras és a la presó i Puigdemont és a Brussel.les, i encara no ha dit públicamen­t què té intenció de fer. Una investidur­a des de la distància és més que improbable.

Els tribunals espanyols tenen l’interrupto­r

A mitjà termini, tot passa per construir la versió catalana de l’Scottish National Party

del lideratge de l’independen­tisme. Vivim una doble realitat: s’han celebrat unes eleccions convocades per Rajoy i acceptades pels independen­tistes i, alhora, els poders de l’Estat mantenen i amplien la causa contra tots aquells que són considerat­s sospitosos. El pla del candidat Puigdemont partia del supòsit que un bon resultat independen­tista el 21-D forçaria la negociació política amb Madrid, i que això aturaria la maquinària judicial. El pla ha fallat i tothom sap que no seria intel·ligent un bloqueig per anar a uns nous comicis. Per tant, toca investir algú altre, i toca transforma­r el relat en funció de l’escenari que acabi triant el líder de JxCat: la presó o Brussel·les.

ERC i JxCat s’assemblen molt. El seu èxit compartit el 21-D fa pensar que no estan equivocats aquells que argumenten que, a mitjà termini, tot passa per construir la versió catalana de l’SNP d’Alex Salmond, salvant les distàncies. L’independen­tisme escocès està articulat en un sol partit de centre-esquerra i Catalunya és un país on ningú vol ser de dretes, i menys dins del sobiranism­e. Estrategs de Junqueras ho tenen al cap i estrategs de Puigdemont -que no del PDECatfan una anàlisi coincident, inspirats -a vegades- en la plataforma de Macron. La confluènci­a serà inevitable i substituir­à la competició malaltissa. Amb quina marca? Algú proper a Puigdemont m’explica que ERC té més avantatges. Amb quin líder? Potser ni Junqueras ni Puigdemont, dic jo. Potser algú -ara invisibleq­ue sàpiga ser alhora Salmond i Macron. I una mica Pujol i Maragall, de passada.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain