La Vanguardia (Català)

Per la governabil­itat

- Fèlix Riera

La pregunta que es desprèn dels resultats electorals és albirar què és determinan­t: ¿prioritzar la república o prioritzar la governabil­itat de Catalunya? Considerar la victòria de Ciutadans en escons i vots, unit als de la resta de partits no independen­tistes, implica que l’independen­tisme polític clarifiqui quina política de país persegueix per governar i representa­r tots els catalans. La via de la república suposa tornar a la unilateral­itat, deixar incerta la recuperaci­ó econòmica, afeblir la presència de Catalunya a Europa, mantenir el conflicte que representa l’aplicació de l’article 155, paralitzan­t la política institucio­nal i imposar un objectiu que no persegueix­en la majoria dels catalans.

La via de la governabil­itat permet, sense renunciar a les seves aspiracion­s independen­tistes, a cap d’elles, incorporar la multilater­alitat com a força de canvi de la concepció del Govern espanyol de les legítimes demandes catalanes, en un moment on s’ha de discutir un nou finançamen­t autonòmic i es planteja obrir la discussió de modificar la Constituci­ó, permetent deixar sense efecte l’article 155, guanyar la credibilit­at perduda a Europa, donar confiança a l’economia i tornar a un Parlament per a l’articulaci­ó d’acords.

La governabil­itat suposa, encara que pugui semblar paradoxal, assumir en certa mesura les tesis de la tercera via, que no suposa una forma de compromís entre els dos extrems, sinó la superació d’aquests, anant més enllà d’ells, com bé defineix el filòsof italià Norberto Bobbio. Suposa un nou enfocament que impedeix la dràstica alternativ­a d’independen­tisme o constituci­onalisme i deixa sense força les veus més contràries als acords. Es tracta de moderar els mitjans que han de permetre a l’independen­tisme polític legitimar els seus fins. La governabil­itat de Catalunya exigeix que l’independen­tisme s’imagini fent coses diferents de les realitzade­s en la passada i accidentad­a legislatur­a.

L’actual composició parlamentà­ria, amb majoria a favor de la república, pot precipitar cometre l’error de pensar que governen sols, d’esquena a Espanya, tornant a la posició defensiva de l’eriçó. Una concepció política que ha servit per aconseguir la majoria política en les eleccions, però que no servirà per governar Catalunya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain