La Vanguardia (Català)

Programa pollastre

- Jordi Amat

Dijous al vespre 50 persones a la Fàbrica Lehmann. Diàleg sobre l’escenari creat després de les eleccions. Hi ha cervesa artesana (dos euros), els ponents són Gemma Ubasart i Antoni Gutiérrez Rubí, organitza la penya de Crític –gent d’ordre, bona gent d’esquerres–. Hi ha més anàlisis contraposa­ts que sentiments a flor de pell. Menys fervor emocional i més ganes d’entendre la situació creada per pensar com pot evoluciona­r. És a dir, no es posa en dubte la victòria independen­tista, però tampoc es vol deixar de pensar en les claus de l’evident èxit de Ciutadans: l’encert comunicati­u d’Arrimadas o el valor que tants profession­als liberals integrats a la seva llista hagin optar per deixar la seva feina i comprometr­e’s amb un projecte que entenen regenerado­r.

Sembla impossible: és una mena d’assemblea noucentist­a. Enfront dels qui espitgen cap a l’enquistame­nt de la polaritzac­ió catalana, fascinants per un horitzó conflictiu, aquí hi ha gent parlant per fer un país civilitzat. I ningú ha begut més de dues cerveses. Un exemple. Si algú s’ha sentit molest perquè la situació institucio­nal s’ha descrit com un vodevil, es demanen disculpes i la conversa continua. I darrera meu l’home que pren notes –es veu d’una hora lluny que és un veterà– s’aixeca de la cadira, espera que li donin la paraula i fa la pregunta que encara avui està pendent: d’acord, es formarà govern, però sabem quin serà el seu programa?

No hi ha pregunta més pertinent. La causa general contra els dirigents de l’independen­tisme, certament, fa molt difícil tornar a situar la política a l’horitzó immediat del govern. De fet mentre la política catalana estigui atrapada en els ideals, més enllà de la ideologia, molt més enllà de la realitat, difícilmen­t es podrà governar per restablir les institucio­ns i la normalitat. I per ara sembla que el líder independen­tista –perquè de les eleccions n’ha emergit un lideratge nou– segueixi instal·lat allà on s’ha fet fort: en la confrontac­ió. Res no fa pensar avui que el programa del govern Puigdemont sigui diferent d’allò que va pronunciar amb lírica poc noucentist­a: es tracta de persistir perquè Espanya segueixi tenint un pollastre de collons.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain