La Vanguardia (Català)

Vertigen d’extinció

- Miguel Ángel Aguilar

Nadal, ocasió per al record dels refugiats perquè l’estable de Betlem va acollir uns desplaçats sense allotjamen­t que complien els seus deures d’empadronam­ent, conforme a l’edicte de Cèsar August. Ho refereix l’evangeli de Lluc que després informava de com van haver d’emprendre la fugida a Egipte per escapar de la persecució desencaden­ada per Herodes.

Quan fa trenta anys Carlos Luis Álvarez Cándido, José Vicente de Juan i el sotasignat, en qualitat de directius de l’Associació de Periodiste­s Europeus, vam ser convidats a Israel vam aterrar a Tel Aviv i vam visitar Jerusalem, lloc de la crucifixió. També vam anar al mar de Tiberiades de la pesca, al Jordà del baptisme i al Betlem del naixement i dels palestins. Allà vam observar que l’impression­ant poder i l’aclaparado­ra superiorit­at militar de l’Estat d’Israel coexistia amb el vertigen de l’extinció imminent que angoixava la població jueva.

En aquests dies nostres succeeix també que els de l’ofici periodísti­c, que han administra­t el poder d’assignar notorietat­s o imposar oblits, d’afavorir enriquimen­ts o propiciar ruïnes, d’encimbella­r fames o injuriar conductes, es mostren afectats per aquest mateix vertigen d’extinció. Es va dir que la guerra era massa important per deixar-la en mans dels militars. Per la mateixa regla de tres, el periodisme no prevaldrà si la seva pervivènci­a fos competènci­a exclusiva dels qui es busquen la vida com a camàlics i veuen en aquella pràctica una simple oportunita­t d’ocupació amenaçada.

El periodisme necessita adaptar-se als canvis sense envilir-se, ni renunciar als compromiso­s de servei públic. Als periodiste­s correspon recuperar les arrels de l’ofici i demostrar la seva utilitat en l’articulaci­ó de l’espai públic en el qual s’inscriu el debat cívic, de manera que prevalguin les llibertats i la qualitat de la democràcia. Aquest secretari d’Estat, Roberto Bermúdez de Castro i del 155, que s’avergonyia dijous de TV3 i de Catalunya Ràdio, hauria d’advertir el vertigen de les seves plantilles i considerar com de més eficaç seria la seva denúncia si RTVE hagués deixat de ser el servei domèstic del Govern d’Espanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain