La Vanguardia (Català)

Sense rastre dels cadàvers

En alguns dels casos més divulgats, el cos de la víctima no s’ha trobat

- Redacció

Segons les dades que va facilitar el març passat el Ministeri de l’Interior, a Espanya hi ha més de 4.000 persones en parador desconegut –més de la quarta part, menors d’edat–. D’ells, 214 es consideren casos d’extrema gravetat. En aquesta última llista es trobava fins ahir la jove Diana Quer. Cada any es presenten més de 20.000 denúncies, 60 al dia. Milers de famílies esperen amb desesperac­ió, moltes d’elles des de fa anys, notícies de si els seus éssers estimats encara continuen amb vida o, en el pitjor dels casos, si poden recuperar el seu cos. A continuaci­ó, alguns dels casos que han sacsejat l’opinió pública els últims anys.

Manuela Chavero. La matinada del 5 de juliol del 2016, la Manuela (42 anys) va sortir de casa, a Monasterio (Badajoz). Va deixar la televisió i els llums encesos; tampoc no va agafar el mòbil. La porta va quedar oberta. A la tarda havia fet esport amb una amiga i l’endemà tenia una cita amb el seu advocat per tancar els serrells del seu divorci. Estava sola a casa, perquè els seus fills es trobaven a càrrec del seu ex. Tot i que es va interrogar diversos sospitosos d’haver-la segrestat, la investigac­ió de la Guàrdia Civil ha estat de moment infructuos­a.

Marta del Castillo. Per bé que la justícia va determinar que Miguel Carcaño va assassinar Marta del Castillo el gener del 2009, el cos de la jove encara no ha aparegut. La recerca del cadàver de la noia sevillana (17 anys) s’ha allargat durant anys i es van arribar a fer operatius de molta envergadur­a, com el dragatge del Guadalquiv­ir i la pentinada d’un abocador, una finca, un runam... Una recerca sense avanços, condiciona­da per la desena de versions que ha oferit l’assassí confés i exnòvio de la jove.

Yéremi Vargas. El mes d’octubre passat, un jutge de San Bartolomé de Tirajana (Gran Canària) va arxivar el sumari obert per la desaparici­ó del petit de set anys Yéremi Vargas. Es va esvair mentre jugava al migdia amb els seus cosins en un solar proper a la casa de la seva àvia. La seva cara somrient va omplir telenotíci­es i va portar els seus veïns a buscarlo durant dies. I va haver tota una sèrie de teories d’allò més diverses per explicar la seva desaparici­ó. A mitjans del 2016, Antonio Ortega és detingut com a principal sospitós del cas, després d’haver presumit davant els seus companys de presó de saber què li havia passat al nen. Però la Guàrdia Civil no ha pogut trobar proves que el vinculin amb el petit Yéremi, per la qual cosa finalment el jutge va decidir sobreseure de manera provisiona­l la causa.

Cristina Bergua. Ja han passat vint anys des que es va perdre la pista de Cristina Bergua, una jove de Cornellà que havia quedat la tarda del 9 de març del 1997 amb el seu nòvio per trencar la relació que mantenien. Li faltaven uns dies per complir els 17. La investigac­ió continua oberta, després de considerar com a primer sospitós el seu nòvio i de buscar el cos de la noia a l’abocador del Garraf. Fa dos anys la família va rebre un anònim que indicava on es podia trobar el cos. La Policia va seguir aquesta pista, però sense cap resultat. Com en el cas de la resta d’afectats per aquestes terribles desaparici­ons, la seva família continua esperant.

 ?? ARXIU ?? D’esquerra a dreta, Chavero, Del Castillo i Bergua
ARXIU D’esquerra a dreta, Chavero, Del Castillo i Bergua
 ?? ARXIU ??
ARXIU
 ?? ARXIU ??
ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain