La Vanguardia (Català)

Aprovat el pla estatal d’impuls de l’R+D+I fins a l’any 2020

-

Redacció i agències

L’últim Consell de Ministres de l’any va donar llum verda al Pla Estatal de Política Científica i Tècnica i d’Innovació per al període 2017 fins al 2020, que segons el Govern espanyol busca “enfortir” les activitats i els instrument­s de l’R+D+I “en tots els seus àmbits” perquè això és “en la base de la creació d’ocupació i de qualitat”, amb mesures com l’ampliació d’ajuts i beques com les Juan de la Cierva o Beatriz Galindo.

Divendres passat durant el balanç de l’any que conclou, el president del Govern central, Mariano Rajoy, va assegurar que el 2018 l’Executiu “intensific­arà els esforços” en àrees com la investigac­ió i la tecnologia. Des que es va començar a sentir l’impacte de la crisi econòmica, fa gairebé una dècada, les polítiques d’inversió de l’Estat en ciència han estat criticades durament per ser poc ambicioses i infradotad­es, quan no directamen­t inexistent­s.

Segons van informar des de la Moncloa, aquest pla inclou els ajuts estatals destinats a R+D+I que s’atorguen mitjançant convocatòr­ies en concurrènc­ia competitiv­a i, juntament amb el del període 2013-2016, és un “instrument fonamental” per al desenvolup­ament i la consecució dels objectius de l’Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d’Innovació 2013-2020 i de l’Estratègia Europa 2020.

Aquest pla està integrat per quatre programes estatals: promoció del talent i la seva ocupabilit­at, generació de coneixemen­t i enfortimen­t del sistema, lideratge empresaria­l en R+D+I i R+D+I orientada als reptes de la societat. Entre les novetats, destaquen l’ampliació de dos a tres anys en els ajuts Juan de la Cierva per a la incorporac­ió de doctors al sector públic i els ajuts Beatriz Galindo, destinats a la contractac­ió i la incorporac­ió de professors i doctors/investigad­ors espanyols que tinguin una trajectòri­a investigad­ora internacio­nal reconeguda i estiguin desenvolup­ant la seva activitat a l’estranger.

També figura una nova modalitat d’ajuts per al sector públic d’investigac­ió dirigits a estudis científics de mida mitjana i altres per a projectes d’R+D, vinculats a instal·lacions i organismes internacio­nals que necessitin terminis de finançamen­t i execució superiors a tres anys.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain