La Vanguardia (Català)

El mirador de Miró

Llum verda a la reurbanitz­ació com a plaça i lloc d’observació de l’espai que envolta la gran escultura

- BARCELONA

Una de les icones de la Barcelona de la restauraci­ó democràtic­a, la fàl·lica escultura Dona i ocell, de Joan Miró, plantada el 1983 a l’espai on fins al 1979 va funcionar l’escorxador municipal (que ocupava quatre illes de l’Eixample), estrenarà el 2019 una nova casa, o més ben dit, un entorn reformat i que permetrà als visitants del parc dedicat a l’il·lustre artista contemplar en les millors condicions l’escultura que el pintor i escultor va llegar a la seva ciutat en aquest racó de la ciutat.

El govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitiva­ment el projecte de la nova plaça que es crearà al parc, entorn del monument de Miró, quan finalitzin les obres de construcci­ó del nou parc subterrani de neteja.

La plaça, a la qual es destinarà un pressupost de gairebé 3,7 milions d’euros, prendrà forma amb les obres que començaran, segons està previst, al març i que tindran una durada total de 14 mesos.

El projecte aprovat per la comissió de govern de l’Ajuntament preveu intervenir sobre una superfície d’11.400 metres quadrats del parc, davant el carrer Tarragona i a la cruïlla d’aquest carrer i els d’Aragó i Diputació.

L’objectiu, segons informa l’Ajuntament, és convertir l’espai reurbanitz­at en una moderna “àgora o espai de reunions cívi- ques” al voltant de l’escultura de Joan Miró, amb àrees de descans sobre l’herba i punts de contemplac­ió de la imatge envoltada d’aigua. La plaça també tindrà una font seca i una pèrgola per realitzar a l’ombra diverses activitats. Sobre la pèrgola s’instal·laran les plaques fotovoltai­ques que aportaran energia al parc de neteja.

L’accés des del carrer Aragó es farà a través d’una inclinació des de l’asfalt cap a la plaça, una passarel·la verda amb tipuanes. El desnivell

Les obres començaran al març, tindran una durada total de 14 mesos i costaran gairebé 3,7 milions d’euros

existent des del carrer Tarragona se salvarà amb un pas de pendent molt suau que acostarà els visitants a l’escultura de 22 metres d’alçària.

L’obra en el seu conjunt requerirà 14 mesos de feina dividits en dues fases. A la primera –a partir del març i fins a la tardor del 2018– definirà la part de la nova plaça no ocupada per la caserna de bombers i es duran a terme actuacions a les zones afectades pel parc de neteja que s’està construint.

La segona fase, d’una durada similar, correspon a l’espai de la instal·lació provisiona­l dels bombers i s’efectuarà quan s’enderroqui aquest edifici, una obra per a la qual encara no hi ha calendari.

La caserna de bombers de l’Eixample es va traslladar el 2010 al parc de Joan Miró com a conseqüènc­ia de l’operació d’ampliació de l’Hospital Clínic que va acabar amb la vella instal·lació del servei d’extinció d’incendis del carrer Provença.

La remodelaci­ó del parc Joan Miró, un dels primers grans espais recuperats per a la ciutat per l’ajuntament democràtic a començamen­ts dels anys vuitanta del segle passat, està resultant una tasca molt laboriosa i de gran complexita­t i durada.

Des de l’abril del 2016 estan en marxa les obres al subsol per construir el nou centre tècnic i logístic dels serveis de neteja de l’Esquerra de l’Eixample. Només en aquest projecte, que s’espera que estigui llest aquest febrer, s’han invertit 9,7 milions d’euros. Es tracta d’un edifici de dues plantes soterrades i de més de 3.500 metres quadrats, amb capacitat per a 290 operaris dels serveis de neteja i 70 vehicles.

El nou parc de neteja substituir­à el centre de treball del carrer Comte Borrell i, parcialmen­t, als dels carrers Ali Bei i Mallorca. La seva construcci­ó permetrà dotar d’un local a l’associació de veïns i d’una nova instal·lació de bombatge a la font ornamental del monument.

 ?? AJUNTAMENT DE BARCELONA ?? Aspecte que tindrà la nova plaça que s’urbanitzar­à entorn de l’escultura ‘Dona i ocell’
AJUNTAMENT DE BARCELONA Aspecte que tindrà la nova plaça que s’urbanitzar­à entorn de l’escultura ‘Dona i ocell’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain