La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 El gerundi que queda a les aigües del mar quan l’acaba de travessar un vaixell. Usuari. 2 A l’entrada de l’oficina. Apressa. Blanc i fred, com la neu. 3 Al final, ho clavem. No pas proper. El primer de tots és al bell mig del mur. 4 Punt de màxim plaer sexual. S’ho miri des del capdamunt del mirador. El premi més buscat per les estrelles de Hollywood.

5 Ajuntava. Antiguitat­s vitals. És quan paga que perd el cap. 6 Principi determinan­t. Agredits amb un pal de billar. Cal pitjar-lo per engegar la tele. 7 Atura una operació militar d’una manera ben contundent. Flotant, segurament a la comarca de la Selva. 8 Estri de terrissa o de metall o de vidre que tenim al rebost. Quasi clavant, però fent lavatges. 9 Hi posin una maneta. Folre que fa fugir un premi Nobel de literatura. Predecesso­r peninsular.

10 Cotó sense oxigen. Fotesa comesa per un neci. Estimi, o potser m’estimi.

11 As. Torna a repartir els fusells. Agitació al cub. Ens cal per respirar.

12 Poden ser industrial­s o extraterre­stres. N’obstaculit­za la sortida.

Amèrica sense la simpàtica alemanya.

13 Enravenat. L’Organitzac­ió Mundial de la Salut. Remolí d’un corrent d’aigua que retrocedei­x en trobar un obstacle.

14 Faig buits al metall d’argent i els omplo amb esmalt. Especialit­at olímpica per a esportiste­s que es mullen.

VERTICALS 1 Molt afectada per una actuació en la seva contra. Cobren més del compte. 2 F. Emblanquin­ant tot el paisatge. Indoeurope­u com en Vatanen. 3 Iode. Apostes que et deixen sense cap més recurs. Fill de la Rutènia.

4 Mallorquí d’origen jueu. Restes arquitectò­niques, romanalles d’edificis antics. Escaire. 5 Pistola que no és pas de pintura. Acceptava les conseqüènc­ies als seus actes. Quasi és gol. 6 Rere O fa acció social des de la societat civil. Mortal de necessitat. Estampeta que té el seu lloc en un àlbum. 7 Coberta amb roba. Llar d’equidistan­ts entre el cel i l’infern. 8 Relatius a la regió coxal. Obligació moral a complir la pena que correspon a un delicte, fins i tot després d’obtenir-ne el perdó. Níquel. 9 Úrsula Xargay Ulibarri. Mobles d’Igualada. Fura que va perdre el cap. 10 Sofre. Aquesta, la posseïm. En Sauret quan perd el cap. 11 Cursos. Posseïdor de molts coneixemen­ts. Defeca. 12 Ajudant de capellà. L’anglès que tornava de les colònies molt enriquit en l’època daurada de l’Imperi Britànic. Sí provençal. 13 Així comencen totes les ovacions. Dues paraules seguides a l’inrevés: homes anglesos davant d’un símbol tèxtil dels lletrats. Fereixi l’ocellet d’en Cassius Clay perquè no torni a volar. 14 Se’n fotran. Acabo aquests mots encreuats.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain