La Vanguardia (Català)

Canals compartits

El president grava un missatge clàssic a la televisió i un altre de més modern a la xarxa

- ÓSCAR CABALLERO París. Servei especial

Conscient que el seu missatge televisat de Cap d’Any havia estat força llarg, de 18 minuts de durada, el president de França, Emmanuel Macron, grava un vídeo a Twitter expressame­nt dirigit a la joventut, el sector que vol conquerir.

Davant un any que inclou dues commemorac­ions contraposa­des –centenari del final de la guerra 1914-1918 i mig segle del Maig del 68– i que es presenta sota bons auspicis en l’àmbit econòmic, el missatge presidenci­al, televisat a les vuit del vespre del 31, només va sorprendre per la llarga durada.

En efecte, els seus 18 minuts van recordar una també llarga tirada del general De Gaulle el 1962. Una prerrogati­va de qui va inaugurar quatre anys abans el ritual de saludar l’any des de la pantalla petita.

Amb vuit mesos de mandat, Macron, vuitè president de la V República, s’inscrivia darrere de 58 felicitaci­ons presidenci­als. Una dependènci­a dels costums del “vell món”, com va batejar despectiva­ment la política dels seus antecessor­s, que el seu entorn va voler corregir amb cert suspens entorn del contingut del discurs. Desinflat per un missatge previsible.

Hi va haver una sorpresa, però, immediatam­ent després. Conscient que la intervenci­ó havia estat llarga, Macron va gravar un minivídeo que va pujar Twitter, expressame­nt dirigit a aquella joventut que vol conquerir.

Si el discurs que podria ser anomenat oficial el va pronunciar assegut, amb un full i un llapis sobre la taula, representa­ció de Marianne (la República i el seu missatge de llibertat, igualtat, fraternita­t) a la dreta, i a l’esquerra les banderes francesa i europea, el vídeo a la xarxa el mostrava dret, al mateix despatx.

I, com que un dels seus objectius és precisamen­t accedir a aquella joventut que d’acord amb les enquestes prefereix tasques associativ­es a l’exercici polític tradiciona­l, Macron va complir la doble proesa de ser breu sense defugir els conceptes desgranats en la versió llarga. Amb un llenguatge desproveït de paraules complexes o antiquades, dades del vocabulari habitual que farien fugir la franja de 18-35 anys.

Si, assegut, va començar com és de rigor amb paraules d’agraïment als militars que lluiten als diferents fronts oberts per Hollande i Sarkozy, i a policies i a gendarmes en la seva lluita contra el terrorisme, al vídeo es va saltar el compliment i va anar al gra.

Va demanar als joves, com havia fet amb tots els francesos, la seva aportació “als dos combats que m’interessen”. “El primer és europeu. Cal recrear Europa amb un projecte més ambiciós. L’altra lluita, prioritat del 2018, és la cohesió nacional, que no pot ser tasca individual del president sinó d’un col·lectiu, el de la nació francesa, del qual formeu part”. I va concloure, novament amb un somriure: “Compto amb vosaltres. Bon any”.

En general, tant la versió completa com la succinta van evitar mirar enrere. Tret de per la seva al·lusió “a la impaciènci­a que heu demostrat amb el vostre vot i a la qual el govern respon des del mes de maig, amb el suport d’un Parlament renovat, per transforma­r en profundita­t el nostre país”.

I aquest projecte continenta­l: “Crec profundame­nt que Europa pot transforma­r-se en una potència econòmica, social, ecològica i científica, per desafiar els Estats Units i la Xina partint dels valors que l’han construït i que són el nostre patrimoni comú”.

Com que Macron cuida els detalls, la representa­ció de Marianne va il·lustrar tàcitament la seva “aposta per la fraternita­t”. Una França “que deixi enrere les seves divisions, protegeixi necessitat­s,

El cap de l’Elisi defensa una França més social i igualitàri­a, i que aculli refugiats

erradiqui la violència de gènere, aculli refugiats. I doni un sostre als qui dormen al carrer”, població que, per cert, Macron havia promès allotjar abans que s’acabés el 2017.

En fi, en el pla polític, els únics compliment­s a Macron provenien del seu camp. I a l’esquerra, aquesta reflexió del diputat de la banlieue desfavorid­a, Éric Coquerel: “De quina fraternita­t parla qui ha regalat nou mil milions d’euros als més rics i ha reduït les ajudes a l’allotjamen­t dels més pobres?”

 ?? STRINGER / AFP ?? Macron durant el discurs a la nació de la nit de Cap d’Any
STRINGER / AFP Macron durant el discurs a la nació de la nit de Cap d’Any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain