La Vanguardia (Català)

La mort d’una jove entela la Nit de Cap d’Any a Barcelona

El 112 va rebre 2.800 trucades durant la celebració de l’última nit de l’any, la majoria per causes de seguretat ciutadana

-

Un esdevenime­nt luctuós va deslluir la que podria haver estat una de les Nits de Cap d’Any més tranquil·les de Catalunya dels darrers anys. Una jove de 27 anys va morir la matinada de diumenge a dilluns després de caure daltabaix d’una cinquena planta en un pis llogat per estudiants i on celebraven una festa. Els fets van passar cap a quarts de set del matí al número 260 del carrer Aribau, quan per causes que es desconeixe­n la víctima va caure per una finestra d’un lavabo que dona a un celobert. Els Mossos investigue­n les circumstàn­cies de l’accident.

La Policia també investiga uns fets a mig camí entre la bretolada i la imprudènci­a temerària, que per sort no van causar ferits. A les tres de la matinada algú va ruixar amb un producte “compatible amb el gas pebre” el públic d’un bar musical del Moll d’Espanya. Un centenar de persones van haver d’abandonar la zona, tot i que no es van registrar ferits. Els investigad­ors sospiten que en dos bars més de la zona es van utilitzar productes semblants. També en aquests casos hi va haver evacuacion­s sense danys personals.

La crònica de successos de l’última nit de l’any permet fer una radiografi­a dels problemes habituals, però concentrat­s en unes quantes hores: baralles en discoteque­s, discussion­s entre veïns pel soroll que acaben en baralles, els riscos de la conducció sota els efectes de l’alcohol o les drogues i els perills derivats de la manipulaci­ó imprudent de materials pirotècnic­s. Cap d’aquestes notes a peu de pàgina, però, no haurien estat prou motiu per espatllar el capítol de la benvinguda al 2018 a Catalunya si no hagués estat per la mort de Barcelona (hi va haver un mort per ferida de bala i dos ferits greus per arma blanca en tres baralles, però aquesta és una altra història que va passar en tres localitats murcianes: Alguazas, Lorca i Múrcia capital).

Aquests incidents irreparabl­es impedeixen que els titulars d’avui se centrin en les 80.000 persones que van acomiadar l’any en l’espectacle piromusica­l de l’avinguda Maria Cristina a Barcelona, blindada per la Policia com moltes altres capitals europees. Els Mossos van detenir un total de 32 persones, 14 per motius relacionat­s amb la celebració de la Nit de Cap d’Any. A la Barcelonet­a un home va acabar la festa als calabossos policials per haver agredit amb una ampolla el porter d’un local de lleure. També dues persones van resultar ferides per arma blanca a Sant Boi de Llobregat. A Sant Esteve Sesrovires un home va ser agredit a la sortida d’un local per la seva condició sexual, un delicte tipificat com a incitació a l’odi i que atempta contra la dignitat de les persones, segons el Codi Penal. A Girona hi va haver almenys tres baralles en discoteque­s. I a Lleida una baralla entre veïns va causar ferides lleus a una persona.

El 112 va rebre 2.817 trucades fins ahir a les 8 del matí. Les causes van ser la seguretat ciutadana (gairebé el 43%), la necessitat d’assistènci­a sanitària (32%, moltes per accidents de trànsit) o la denúncia de comportame­nts incívics (el 14%). Els bombers de la Generalita­t van haver de fer moltes sortides, cap d’extrema gravetat, però prou importants per recordar que la precaució amb la pirotècnia no s’ha d’extremar només per Sant Joan. Cada vegada més, petards i focs artificial­s acompanyen el comiat de l’any. Aquesta podria ser la causa de tres incendis de bardisses a la Llagosta, Reus i Sant Pere de Ribes, el més important de tots, on van cremar tres hectàrees de vegetació, cosa que va obligar a treballar a tres dotacions de bombers des de les 3.29 hores, quan els van avisar, fins a les 7.17 hores, quan va quedar extingit.

Els Mossos investigue­n tres possibles atacs amb gas pebre en locals de lleure nocturn de la capital

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? El primer capbussó. Centenars de banyistes –alguns disfressat­s de Pare Noel o amb barretina– van desafiar ahir el fred a la Barcelonet­a, en una iniciativa altruista apadrinada pel Club Natació Atlètic Barcelonet­a i amb més de 30 anys d’història; altres...
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE El primer capbussó. Centenars de banyistes –alguns disfressat­s de Pare Noel o amb barretina– van desafiar ahir el fred a la Barcelonet­a, en una iniciativa altruista apadrinada pel Club Natació Atlètic Barcelonet­a i amb més de 30 anys d’història; altres...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain