La Vanguardia (Català)

Els Pastorets de la sort

Un restaurant de Campdorà (Gironès) ven 8 milions del primer premi, que recau principalm­ent en un petit nucli del Berguedà

- SÍLVIA OLLER

L’últim dia del 2017 la Grossa de Cap d’Any va deixar una autèntica pluja de milions a l’Ametlla de Merola, una antiga colònia tèxtil del Berguedà que actualment té tot just 200 habitants. Els Pastorets, que es represente­n des del 1878 en aquest petit nucli que forma part del terme municipal de Puigreig, van repartir en participac­ions de 40 cèntims la barbaritat de 8 milions d’euros. La majoria han tocat a veïns del poble (però també d’altres municipis propers com Navàs), que va fer sonar les campanes durant una hora per celebrar-ho i que va aplegar davant el teatre els actors d’aquesta representa­ció nadalenca.

El president de l’Associació Cultural Esplai, que organitza els Pastorets, Mateu Fité, confiava que el premi permeti enllestir la rehabilita­ció del teatre, inaugurat el 1904, que va començar el 2009. “La principal urgència és canviar el pati de butaques. Aquesta serà la nostra lluita per al 2018”, explicava Fité, tot i que per fer-ho confia tenir també l’ajuda de la Generalita­t i de l’Ajuntament de Puig-reig.

Un altre dels afortunats va ser Andreu Torres, un jove estudiant d’Humanitats que tenia clar a què dedicaria els 24.000 euros que li havien tocat. “Acabaré de pagar la universita­t, estalviaré per treure’m el carnet de cotxe i ajudaré la família”, afirmava el jove de 18 anys, que té el paper protagonis­ta de Mataties, en la versió dels Pastorets La flor de Nadal, que es tornaran a representa­r els dies 7, 14 i 21 de gener. De fet va ser ell l’encarregat de portar la sort a aquest nucli comprant per internet el número premiat. “Sempre havíem jugat a la Grossa de Nadal, però aquest any, arran de les càrre- gues policials de l’1-0, vam optar per jugar a la Grossa”, va explicar. Van comprar el número premiat a La Grossa de Campdorà, la pàgina web que van crear fa dos anys els germans Marc i Carles Serrat del bar restaurant Can Barceló. “Volíem les terminacio­ns que solíem jugar en la loteria nacional, però quan ens van fer arribar els números vam veure que no coincidien”, explica. Benvingut sigui l’error.

L’establimen­t de Campdorà, situat a peu de carretera, s’ha convertit en un talismà de la Grossa. L’any anterior ja va donar 2,6 milions del segon premi. En dos anys han repartit 10,6 milions d’euros. No és estrany que diumenge, la seva propietàri­a, Núria Barceló, se sentís una mica com si allò fos Doña Manolita, la popular administra­ció de loteria de Madrid. Tot i que cap veí d’aquest nucli d’uns 200 habitants de Girona no havia adquirit el número premiat, l’establimen­t es va omplir de veïns i clients que van voler compartir amb els amos l’alegria d’haver repartit la sort. Són conscients que la millor publicitat per al negoci és lliurar premis. Carles Serrat va explicar que entre el 2016 i el 2017 les vendes s’han disparat un 40%, i que s’han convertit en l’administra­ció que més premis reparteix de la Grossa.

Cinc bitllets de la combinació més desitjada es van vendre a l’estanc El As de Vilassar de Mar, situat en un barri obrer del municipi conegut com El Barato. El matrimoni, format per la Mayca, de baixa laboral, i en Nicolás, a l’atur, van ser agraciats amb 100.000 euros. “Taparem forats i farem unes petites vacances amb el nostre fill”, van assegurar.

En aquesta edició, la Grossa de Cap d’Any ha guanyat pes. El sorteig va repartir més de 21 milions d’euros en premis, la quantitat més alta que ha assolit fins ara aquesta loteria de la Generalita­t en els seus cinc anys de vida. Els afavorits amb la sort podran cobrar les seves recompense­s fins al 31 de març a la seu de Loteria de Catalunya (Gran Via, 639, Barcelona). Els números adquirits a través d’internet s’ingressen automàtica­ment al compte des d’on van ser comprats. Així mateix, els premis es paguen als més de 2.000 punts de venda habituals de les loteries catalanes i als supermerca­ts Bon Preu que disposen del terminal. Abans que el 31 de desembre d’aquest any torni la Grossa de Cap d’Any, se celebrarà la Grossa de Sant Jordi, que en la seva segona edició (27 d’abril) sortirà amb una tirada de 9,2 milions d’euros.

Loteries de la Generalita­t ja prepara el sorteig de la Grossa de Sant Jordi, que se celebrarà el 27 d’abril

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Els amos del restaurant Can Barceló de Campdorà brinden amb clients i veïns
PERE DURAN / NORD MEDIA Els amos del restaurant Can Barceló de Campdorà brinden amb clients i veïns

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain