La Vanguardia (Català)

Guindos calcula en 1.000 milions el cost del procés

El ministre diu que l’economia catalana frena l’espanyola

- Redacció i agències BARCELONA

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha fixat en 1.000 milions d’euros el cost per a l’economia catalana de la crisi política causada pel procés sobiranist­a. El ministre va asseverar que “el que tenim més o menys comprovat” és que hi ha hagut una caiguda econòmica a Catalunya, que “s’ha desacceler­at en aquest quart trimestre de manera important, passant del 0,9%, gairebé 1%, al 0,4% o al 0,5%”.

Ahir a la cadena Ser, a propòsit de si es podia quantifica­r aquest decreixeme­nt econòmic, el ministre va precisar que quatre o cinc dècimes sobre els 200.000 milions d’euros que representa el PIB català suposen “perfectame­nt ja uns mil milions d’euros. Tal qual”, va subratllar. Tot això, fruit de la “irracional­itat econòmica” de l’anterior Govern, que amb les seves decisions va provocar “incertesa, inquietud i desconfian­ça” en l’economia.

El ministre De Guindos va voler anar una mica més enllà i va destacar els efectes negatius que aquesta frenada té per a la resta de l’economia de l’Estat, perquè “Catalunya estava creixent per sobre de la mitjana d’Espanya, era un dels motors fonamental­s de la recuperaci­ó espanyola i, tot i això, en el quart trimestre, s’ha convertit en un llast”.

Un argument semblant ja el va utilitzar també el president Mariano Rajoy quan, a l’hora de presentar el seu balanç de l’any divendres passat, va afirmar que “l’única ombra que plana sobre la nostra economia és el factor d’inestabili­tat que genera la política a Catalunya”.

Dos dies abans, el Banc d’Espanya va presentar un informe amb dades provisiona­ls sobre el tancament de l’any 2017, en què rebaixava una dècima i deixava en el 0,8% el creixement del PIB espanyol –el mateix augment que el tercer trimestre va tenir sobre el segon–, a causa dels efectes adversos de la “intensific­ació de les tensions polítiques a Catalunya”. Aquest informe no feia especial referència a quina caiguda del PIB es produïa a Catalunya, i tampoc de cap altra comunitat, perquè les dades eren globals. Precisava, a més, que aquesta inestabili­tat política podria ser un dels aspectes “addicional­s” que s’havien de considerar a l’hora d’analitzar aquest retrocés d’una dècima de creixement de l’economia espanyola, encara que la informació era “relativame­nt escassa”. L’informe del Banc d’Espanya també aventurava retallades d’una dècima del PIB espanyol en el període comprès entre el 2018-2020, segons la “magnitud” de la incertesa política catalana.

Les anàlisis que va fer ahir De Guindos coincidien amb una informació

El responsabl­e d’Economia calcula que la caiguda del PIB a Catalunya és d’entre 0,4 i 0,5 punts

que anunciava que la Generalita­t demanaria al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) 9.349 milions d’euros per a aquest 2018. La nota d’Efe especifica­va que el Departamen­t d’Economia –intervingu­t pel Govern central des de l’aplicació de l’article 155– utilitzari­a 5.454 milions euros per cobrir préstecs d’anys anteriors.

D’aquests 9.349 –i després de restar-ne els 5.454 milions esmentats–, 923 milions es destinarie­n a cobrir l’objectiu de dèficit, que està fixat en principi en el 0,4% del PIB. Un paquet de 818,9 milions més serviran per pagar proveïdors.

 ?? EFE
Luis de Guindos ??
EFE Luis de Guindos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain