La Vanguardia (Català)

Forn i ‘els Jordis’ renuncien a la via unilateral

Els dos diputats asseguren que abandonari­en el Parlament si el seu partit reincidís

- JOSÉ MARÍA BRUNET

Una renúncia clara i contundent a les vies unilateral­s per aconseguir la independèn­cia de Catalunya. En això va consistir essencialm­ent la declaració prestada ahir al Tribunal Suprem (TS) tant per l’exconselle­r d’Interior Joaquim Forn com per l’expresiden­t de l’ANC Jordi Sànchez i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart.

En el cas de Forn i Sànchez, que són diputats electes, hi va haver un afegit especialme­nt significat­iu, ja que van portar el seu reconeixem­ent que no són possibles les estratègie­s unilateral­s, al marge d’eventuals acords amb el Govern central, a l’extrem de condiciona­r la seva continuïta­t al Parlament al fet que no es repeteixin fets com els que han determinat l’aplicació del 155. Dit d’una manera, tots dos van expressar el seu compromís d’abandonar la Cambra i/o retirar el seu suport al pròxim govern de la Generalita­t si es repeteixen fulls de ruta com el que va portar a la convocatòr­ia del referèndum de l’1-O i a la declaració unilateral d’independèn­cia (DUI).

Cuixart, al seu torn, va assegurar que ell no és polític ni té interès a ser-ho, i va assegurar que és conscient que qualsevol referèndum que es pretengui dur a terme perquè Catalunya decideixi el seu futur només es podrà celebrar si el Govern espanyol l’autoritza i el convoca.

Diferents fonts coincideix­en que els tres compareixe­nts van ser molt taxatius i contundent­s en les seves manifestac­ions d’ahir, tant per renunciar a la unilateral­itat com per reconèixer la vigència del marc legal presidit per la Constituci­ó i la seva vinculació personal, com a ciutadans d’un Estat de dret, a les previsions i disposicio­ns de la Carta Magna. D’altra banda, Forn va dir que en cap cas no tornarà a ser conseller d’Interior i va defensar la tasca dels Mossos d’Esquadra i la seva subjecció a la llei.

L’exconselle­r d’Interior va afegir que ell va saber de la prohibició del referèndum per part del Tribunal Constituci­onal (TC) i, si bé la va desatendre, en cap moment no va donar instruccio­ns a la policia de la Generalita­t perquè desatengué­s el mandat que comportava la resolució esmentada. També va dir que les decisions operatives corresponi­en als comandamen­ts profession­als, però que en cap moment no hi va haver passivitat per part dels mossos en el compliment de les ordres judicials. Pel que fa a l’1-O, va afirmar que la policia de Catalunya va actuar d’acord amb uns protocols prèviament comunicats al coronel Pérez de los Cobos, designat pel Govern central per coordinar la tasca dels cossos policials davant la convocatòr­ia del referèndum.

En una línia similar, tant Jordi Sànchez com Jordi Cuixart van assegurar que en cap moment no van convocar ni van avalar cap acte de caràcter il·legal, i encara menys violent, sinó que van do-

nar el seu suport a mobilitzac­ions i concentrac­ions que, com la dels dies 20 i 21 de setembre davant la Conselleri­a d’Economia, pretenien donar curs a reivindica­cions o protestes ciutadanes que van estimar legítimes. Tots dos van negar haver tingut un paper d’agitadors de les masses i van afegir que, al contrari, amb la seva presència al lloc dels fets van pretendre a tota hora encarrilar la situació i assegurar que no s’excedissin els límits propis d’una concentrac­ió pacífica.

Els Jordis van admetre que van convocar els ciutadans a participar en el referèndum de l’1-O, com a defensa dels drets de manifestac­ió i participac­ió política, com a reivindica­ció del dret al vot. Van admetre, però, que l’experiènci­a els ha demostrat que no hi pot haver aquest tipus d’iniciative­s unilateral­s. Cuixart va afegir que en algun moment va pensar que hi hauria discrepànc­ies i polèmiques, però que l’1-O no tindria més conseqüènc­ies que les que va tenir la consulta del 9-N.

En vista d’aquestes manifestac­ions, el següent pas de les defenses serà sol·licitar la sortida de

El jutge podria decidir avui mateix si accepta que Junqueras pugui anar puntualmen­t al Parlament

JOAQUIM FORN

Exconselle­r d’Interior

Les decisions operatives de l’1-O corresponi­en als comandamen­ts dels Mossos, però no hi va haver passivitat

JORDI SÀNCHEZ

Expresiden­t de l’ANC

En cap moment [ni ell ni Cuixart] no van convocar ni van avalar cap acte de caràcter il·legal i, encara menys, violent

JORDI CUIXART

President d’Òmnium

Les vies per assolir la independèn­cia de Catalunya han d’estar d’acord amb la llei i amb la Constituci­ó

presó. Les declaracio­ns que ahir van deixar Forn, Sànchez i Cuixart eliminen, segons el parer dels seus advocats, tota possible sospita de reiteració delictiva. Els lletrats dels dos primers –Daniel Pérez Esqué i Jordi Pina, respectiva­ment– han anunciat que ja han enllestit la correspone­nt sol·licitud d’excarcerac­ió. També la té a punt l’advocada de Cuixart –Marina Roig–, que la presentarà els pròxims dies, una vegada incorporad­es a l’escrit citacions concretes de les manifestac­ions fetes ahir.

En cercles judicials s’estima que les probabilit­ats que Forn, Sànchez i Cuixart siguin excar- cerats no són gaire elevades, en especial en vista de la recent resolució sobre l’exvicepres­ident Oriol Junqueras. Ara bé, entre les defenses hi ha la convicció que les declaracio­ns d’ahir han pogut servir perquè el jutge Pablo Llarena percebi amb claredat que no hi ha risc de reiteració delictiva.

En el cas de Junqueras, d’altra banda, no està dita l’última paraula del Suprem, perquè, si bé no ha estat excarcerat, està pendent de resolució la seva petició d’anar als plens del Parlament, amb un argument de pes, que que la seva absència pot alterar les funcions de la mateixa institució parlamentà­ria, i per tant, també pot alterar la voluntat popular.

Precisamen­t avui es podria donar a conèixer la cessió del magistrat Llarena sobre aquesta petició de l’exvicepres­ident del Govern i no és descartabl­e que acabi acceptant les peticions del diputat independen­tista.

 ?? DANI DUCH ?? Un furgó de la Guàrdia Civil va traslladar els acusats des de les presons de Soto del Real i Estremera fins al Tribunal Suprem
DANI DUCH Un furgó de la Guàrdia Civil va traslladar els acusats des de les presons de Soto del Real i Estremera fins al Tribunal Suprem
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain