La Vanguardia (Català)

Forcadell rebutja tornar a presidir el Parlament per les causes judicials

Ernest Maragall és l’aspirant més ben situat a ERC per substituir-la al capdavant de la Cambra

- Barcelona

Carme Forcadell va comunicar ahir formalment que no optarà a repetir com a presidenta del Parlament, convençuda pels seus advocats que el càrrec l’ha d’ocupar un diputat sense causes judicials obertes. La decisió de Forcadell, que no renuncia a l’acta de diputada per ERC, deixa Ernest Maragall com el candidat més ben situat per ocupar la presidènci­a de la Cambra.

Des que va declarar al Tribunal Suprem, el 9 de novembre, Carme Forcadell ha anat amb sabates de feltre a l’hora de prendre decisions. Primer va esperar fins a darrera hora per entrar a la llista d’ERC per al 21-D; després es va incorporar a la campanya electoral sis dies tard. I ahir va anunciar la seva renúncia a repetir com a presidenta del Parlament, a pocs dies de la sessió constituti­va de la nova Cambra catalana.

La decisió feta pública ahir estava presa des d’abans de les eleccions, perquè ha tancat “un cicle”, segons va assegurar ella mateixa en la roda de premsa. Però també va reconèixer sense embuts que en la seva resolució hi plana el procés judicial obert contra ella –i cinc membres més de la Mesa del Parlament sortint– per presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversaci­ó i per haver facilitat la votació de la declaració d’independèn­cia. Amb tot això en context, Forcadell, seguint els consells dels seus advocats, va afirmar que la presidènci­a del Parlament hauria de recaure ara “en un figura lliure, sobretot de processos judicials”. No obstant això, que renunciï a renovar la presidènci­a no vol dir que també abandoni el seu escó.

L’encara segona autoritat institucio­nal a Catalunya va argumentar que el nou president de la Cambra ha de ser algú lliure de causes judicials perquè “al Parlament s’ha de poder parlar de tot” i perquè “no es pot saber encara quines iniciative­s parlamentà­ries es presentara­n en la nova legislatur­a”, davant la incògnita que es manté sobre el rumb que agafarà l’acció d’un eventual govern de JxCat i ERC. En tot cas, Forcadell va criticar durament la “constant judicialit­zació” de la política i totes les causes obertes contra l’independen­tisme amb una frase eloqüent: “El dia que obrim la porta a la censura ja no la podrem tancar”. Així, va instar els futurs integrants de la Mesa a garantir que “els debats del carrer puguin entrar a la Cambra, ja siguin sobre la independèn­cia, la pobresa energètica o la igualtat entre homes i dones”.

Malgrat que en bona part de la decisió que ha pres hi pesa l’acció judicial, Forcadell també va voler fer notar que quan va tenir “l’honor d’assumir aquesta presidènci­a” tenia clar que seria per a un període curt i excepciona­l. Amb tot, es va mostrar satisfeta amb la seva tasca al capdavant de la Mesa del Parlament “malgrat les dificultat­s, les situacions impreviste­s, la judicialit­zació i els errors”.

Amb la renúncia ja confirmada de Forcadell, comença el ball de noms per agafar el relleu. En virtut del pacte amb JxCat, a Esquerra li pertoca la presidènci­a del Parlament. Ernest Maragall, diputat electe d’ERC i exdirigent del PSC, per experiènci­a i edat –75 anys– sembla el més ben posicionat. També han anat sonant noms com els de Toni Castellà i Raül Romeva, però el primer, segons fonts dels republican­s, no va acceptar, mentre que el segon no sembla que es perfili atès que també està pendent de judici. En tot cas, ERC assegura que encara no s’està parlant de noms per a la Mesa.

“El dia que obrim la porta a la censura ja no la podrem tancar”, diu la cap del Parlament

Ernest Maragall és ara per ara el més ben posicionat per presidir la nova Cambra

 ?? XAVIER CERVERA ?? Forcadell va anunciar que no renovarà com a presidenta del Parlament
XAVIER CERVERA Forcadell va anunciar que no renovarà com a presidenta del Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain