La Vanguardia (Català)

Aigua subterràni­a per combatre la sequera

Els aqüífers del delta del Llobregat i del Besòs han de frenar la forta caiguda dels cabals als rius

- ANTONIO CERRILLO

Primer es va incrementa­r la producció d’aigua potable a les dessalinit­zadores, després es va decidir posar en servei la planta regenerado­ra d’aigües residuals a la desembocad­ura del Llobregat i ara arriba l’hora de les aigües subterràni­es. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha decidit agafar tots els recursos disponible­s per mantenir el volum d’aigua als embassamen­ts del Ter i el Llobregat i alentir la pèrdua d’aquestes reserves per afrontar la sequera. De fet, s’aprofitarà “fins a l’última gota” per conservar l’aigua disponible als rius, que sempre és l’opció més important.

Quan els nivells dels embassamen­ts s’han situat en el 45,7% de la seva capacitat màxima –i no donen mostres de recuperaci­ó, després de les últimes pluges–, l’Agència de l’Aigua fa un pas més per obtenir cabals extres. L’alerta per la sequera podria ser a tocar: quan els embassamen­ts estiguin per sota del 40%. Podria decretar-se a finals de març.

Per això ha començat a extreure aigua de l’aqüífer profund del delta del Llobregat mitjançant la captació d’aigua als pous de Cornellà. És una de les previsions del pla de sequera de la Generalita­t.

L’aqüífer del Delta és una reserva estratègic­a que s’activa davant situacions de greu pèrdua de recursos als rius. S’estima que acull un volum d’uns 80 hm3, equivalent a la capacitat d’un embassamen­t com el de la Llosa del Cavall, a la conca del Llobregat. En el màxim d’explotació permetrà extreure aigua situada fins a 17 metres per sota del nivell del mar.

Les aigües del Delta són conduïdes fins a la potabilitz­adora de Sant Joan Despí, i, com que tenen més bona qualitat que les del Llobregat, són sotmeses a un nivell de tractament de potabilitz­ació menys exigent a la planta d’Agbar.

Aquest aprofitame­nt excepciona­l suposa recollir el fruit d’haver mantingut intactes aquestes reserves, precisamen­t perquè han estat conservade­s per a les situacions d’emergència. “Quan hi ha prou aigua als embassamen­ts, les empreses subministr­adores han de limitar l’extracció d’aigua subterràni­a. Això fa que ara, quan arriba la sequera, els aqüífers siguin plens”, diu Jordi Molist, responsabl­e de l’àrea d’abastament de l’ACA. Tot i això, no es pot fer servir de manera sistemàtic­a aquesta opció. L’aqüífer del delta del Llobregat està en contacte amb el mar, i, si s’explotés de manera contínua, s’estaria extraient

L’aqüífer profund disposa d’un cabal equivalent al d’un embassamen­t mitjà

No s’extreia aigua del Besòs des de fa deu anys, però ara és imprescind­ible

aigua d’una cota per sota del nivell del mar. D’aquesta manera, entraria aigua marina salinitzad­a i es faria malbé el recurs.

A més a més, també ha començat la captació d’aigües de l’aqüífer del Besòs, un altre embassamen­t subterrani d’importànci­a estratègic­a i que no s’havia utilitzat des de la sequera del 2007-2008. Els cabals d’aquest aqüífer, situat a Santa Coloma de Gramenet, havien estat explotats habitualme­nt fins als anys seixanta del segle passat, però van haver de deixar de ser aprofitats per la seva alta contaminac­ió. Tot i això, ara ofereix aigua de qualitat. A més a més, disposa de sistemes de potabilitz­ació molt sofisticat­s (osmosi inversa) que ja van ser posats en marxa per Aigües de Barcelona fa deu anys. Inicialmen­t s’extrauran 200 litres per segon (que, en cas de ser una explotació contínua, permetrien obtenir 6 hm3 a l’any), malgrat que es volen fer millores per aconseguir aug-

mentar la seva producció un 50%.

Igualment, l’ACA establirà una línia de subvencion­s als ajuntament­s (sobretot a la conca del Llobregat) que permetrà reobrir més de 200 pous de subministr­ament local. Aquests pous van ser abandonats al seu dia, quan el subministr­ament local es va connectar a les xarxes generals, però no van ser tancats, i ara constituei­xen una nova reserva valuosa.

De la mateixa manera, s’ha intensific­at el control dels aprofitame­nts d’aigua en els regadius (comunitats de regants, canals de reg...) i de manera sistemàtic­a s’estan fent recomanaci­ons als seus responsabl­es per reduir les dotacions quan es considera necessari. “Demanem que redueixin el consum com una col·laboració voluntària, però no són restriccio­ns obligatòri­es, ja que no estem en fase d’alerta, sinó de prealerta”, afegeix Molist.

Moltes altres mesures han estat activades per frenar el descens del nivell dels embassamen­ts; per exemple, s’ha incrementa­t l’explotació de les dessalinit­zadores. La del Prat de Llobregat funciona al 70% de la seva capacitat màxima (habitualme­nt treballa al 20%), i la de la Tordera (Blanes), que també proveeix Barcelona des de fa un mes i mig, rendeix al 75% del seu potencial i ho farà al 100% la setmana que ve. “L’anterior sequera ens va donar algunes lliçons. Hem anat optimitzan­t la gestió per no esperar a actuar a l’últim moment”, diu Jordi Agustí, director de l’ACA. Això explica que ara no hagi estat necessari fer grans obres extraordin­àries urgents.

En comparació amb la situació de fa deu anys, la llista de noves infraestru­ctures és àmplia. Es disposa de la dessalinit­zadora del Prat i dels recursos de la dessalinit­zadora ampliada de la Tordera, i també està a punt d’entrar en funcioname­nt la planta regenerado­ra d’aigües residuals del Prat.

Com funciona aquesta instal·lació? Una vegada regenerats els cabals al Prat, aquests cabals seran impulsats amb bombes per remuntar el riu, a través d’una conducció de 15 quilòmetre­s paral·lela al Llobregat, de manera que seran abocats a l’altura de Molins de Rei. Quan baixin pel curs fluvial podran ser captats i tractats a la planta potabilitz­adora de Sant Joan Despí, d’Aigües de Barcelona.

Mentrestan­t, l’Agència Catalana de l’Aigua, amb vista al futur, ha començat els treballs previs per disposar d’una tercera dessalinit­zadora, que estaria prevista en la nova planificac­ió del pla de la conca fluvial de Catalunya 20222027. La nova planta es podria situar al costat de l’actual (TorderaBla­nes).

 ??  ??
 ?? Josep Ramos Rocarols/LA VANGUARDIA ?? FONT: Elaboració pròpia i ACA
Josep Ramos Rocarols/LA VANGUARDIA FONT: Elaboració pròpia i ACA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain