La Vanguardia (Català)

Atracament milionari al temple del luxe de París

Els lladres van entrar amb destrals a la joieria de l’hotel Ritz

- París. Servei especial

Lluny de la subtilesa de guant blanc d’Arsène Lupin, els tres lladres que van robar dimecres quatre milions d’euros en joies, al luxós i cèlebre hotel Ritz de París, van trencar amb destrals les vitrines que les exposaven, al passadís que uneix la porta posterior de l’hotel, al carrer Cambon –on per exemple té la seva seu Chanel– , i la façana del número 15 de la plaça Vendôme, amb les seves joieries, el nou edifici de Louis Vuitton i els habitatges d’alguns xeics. I, paret amb paret, el Ministeri de Justícia.

La porta de Cambon, que en temps més serens s’obria directamen­t al bar Hemingway, és gairebé contigua a la d’entrada del personal, que també mena a Ritz-Escoffier, la selecta escola de cuina de l’hotel. Com van poder entrar tres encaputxat­s, amb les mans enfundades en guants, a dos quarts de set de la tarda de dimecres, amb destrals i pistoles, quan a tots els hotels de la zona la seguretat és una rutina?

Profession­als, van actuar amb celeritat, destralada va, destralada ve. I en qüestió de segons van omplir diversos sacs amb braçalets, rellotges i pedres precioses per valor de més de quatre milions d’euros. Però quan van voler fugir per on havien entrat, es van trobar el portal de ferro i vidre tancat automàtica­ment. Per la finestra, van passar algunes bosses carregades de joies a dos còmplices que esperaven al carrer Cambon.

Un d’ells va marxar amb moto, en direcció contrària, cap a l’església de la Madeleine i en la seva fugida va perdre un sac enjoiat. L’altre es va allunyar en un Renault Mégane, cap al carrer de Rivoli, vehicle que la policia va trobar ahir cremat, per esborrar les empremtes, a Sannois, a 22 quilòmetre­s de París.

La policia del segon districte de París, el més ric en atractiu per a lladres, amb els seus grans hotels destinats a rics i famosos (el Ritz és el domicili parisenc de, per exemple, Woody Allen i Plácido Domingo), joieries i botigues de roba de luxe, va reaccionar “amb celeritat i sang freda” segons el ministre de l’Interior, Gérard Collomb. Els tres lladres atrapats per la porta tancada, Ousmane C., de 28 anys; Slimane Z., de 29, i Toumany B., també de 29, originaris de Sena Saint-Denis, la conflictiv­a banlieue del nord de París, i fitxats ja per la policia parisenca per robatori a mà armada, es van lliurar sense resistènci­a. En el seu poder tenien la part del botí que no van poder passar per la finestra als dos fugitius.

Portats als locals de la Brigada de Repressió del Bandidisme (BRB), la policia judicial parisenca, els tres presoners van reconèixer per força –és el que es diu flagrant delicte– la seva participac­ió en el robatori. Però fins a la tarda d’ahir no havien ofert pistes que permetessi­n localitzar els seus còmplices. Finalment, a última hora de la nit la policia va recuperar la totalitat del botí sostret.

El poc discret modus operandi, amb el terrabasta­ll de les vitrines rebentades, va alarmar no només el personal sinó també vianants de la plaça Vendôme que es van refugiar a l’hotel sense saber que es ficaven a la gola del llop.

La zona de la plaça Vendôme no és només l’escenari del hold-up mític, en aquest cas amb procedimen­t refinat, de Cercle vermell (1970), film de culte de Jean-Pierre Melville, amb Yves Montand i Alain Delon, sinó també el d’atracament­s molt reals. El 2014 per exemple la policia va haver de reaccionar davant cinc robatoris de joieries, tan brutals com arriscats, en només set mesos. Els botins, entre 420.000 i dos milions d’euros. El març del 2016, dos lladres, amb una pistola i una granada, van entrar al migdia a la joieria Chopard, a la mateixa la plaça, i van marxar amb sis milions d’euros en peces.

L’abril passat, la policia es va vantar de la detenció de tres individus implicats en aquell robatori. Però quasi un mes més tard, al carrer de la Paix, a quatre passes de la plaça, tres homes amb destrals i pistoles, que podrien ser els mateixos que van irrompre dimecres al Ritz, es van alçar amb un botí “de molts milions d’euros”.

La policia va trobar l’automòbil d’un dels fugits cremat a 22 quilòmetre­s de la capital francesa

 ?? IAN LANGSDON / EFE ?? Un cotxe de la policia va quedar estacionat a la plaça Vendôme, davant la façana principal de l’hotel Ritz ahir a la nit després de l’atracament
IAN LANGSDON / EFE Un cotxe de la policia va quedar estacionat a la plaça Vendôme, davant la façana principal de l’hotel Ritz ahir a la nit després de l’atracament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain