La Vanguardia (Català)

Antonio Nogales

ALCALDE DE PEDRERA

- Sevilla

L’alcalde de Pedrera va afegir foc polític als incidents racistes ocorreguts el passat cap de setmana en aquesta localitat sevillana assegurant, en una tensa assemblea veïnal, que “a mi també m’agradaria veure gent afusellada”.

Unes manifestac­ions fetes en “to irònic” i “tretes de context” han afegit foc polític als incidents racistes del cap de setmana passat a la localitat sevillana de Pedrera, d’uns cinc mil habitants. Diumenge l’alcalde, Antonio Nogales, d’IU, va assegurar en una tensa assemblea veïnal, tres vegades: “A mi també m’agradaria veure gent afusellada”. Han estat unes paraules que han provocat una gran polèmica i per les quals el PSOE sevillà exigeix la dimissió de l’alcalde, però el regidor s’hi nega.

Tot va començar dissabte passat, quan tres romanesos veïns de Pedrera van agredir una parella després d’una lleu col·lisió dels seus vehicles. La baralla va acabar amb els romanesos detinguts i una multitud concentrad­a a les portes del calabós amb tèrboles intencions. Tantes i tan perilloses que els romanesos van haver de ser traslladat­s al poble veí de La Roda per garantir la seva seguretat.

Lluny que la situació es calmés, diumenge desenes de persones es van congregar a l’exterior de l’Ajuntament amb els ànims molt caldejats. En aquella assemblea va ser on es van sentir les paraules de l’alcalde a favor dels afusellame­nts. “Ho vaig dir en to irònic, per dir a la gent que no podia fer justícia pel seu compte i que calia deixar actuar la llei i els jutges. Però reconec que vaig utilitzar un verb, afusellar, que no s’ha de fer servir mai, ni amb una intenció irònica”, assenyala Nogales.

Els intents de l’alcalde d’apaivagar els ànims no van tenir gaire èxit, ja que aquella mateixa tarda una turba es va dedicar a bolcar i intentar cremar almenys deu cotxes propietat de romanesos de Pedrera. Diversos veïns han estat identifica­ts per uns fets que estan sota investigac­ió. Tot plegat va anar tan lluny que la Guàrdia Civil va haver d’enviar desenes d’agents a la localitat, que la van prendre fins que van poder controlar la situació. Malgrat que els ànims s’han calmat, algunes famílies romaneses, assentades des de fa anys a la localitat, s’han estimat més abandonar la zona “per por”.

La tensió racista s’ha apaivagat, de moment, però el combat polític ha agafat el relleu. L’alcalde acusa els regidors i el PSOE de Pedrera d’escampar “falòrnies i falsedats” sobre els romanesos “que han creat un caldo de cultiu” al poble. “El PSOE de Pedrera m’acusa de protegir els romanesos, de donarlos diners i feina, de permetre’lsho tot, de pagar-los l’aigua i la llum, alhora que la secretària del partit a Sevilla, Verónica Pérez, m’acusa de voler afusellar-los. La baixesa moral d’aquesta dona i del PSOE no tenen límits”, declara Nogales.

 ??  ??
 ??  ?? Antonio Nogales, de Pedrera
Antonio Nogales, de Pedrera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain