La Vanguardia (Català)

Coalició en marxa

Tots dos veuen “grans esculls” en l’última ronda de converses preliminar­s

- MARÍA-PAZ LÓPEZ

La cancellera d’Alemanya en funcions, la democristi­ana Angela Merkel, i el seu rival en les eleccions de fa tres mesos, el socialdemò­crata Martin Schulz, busquen una via per donar un govern al país.

La cancellera d’Alemanya en funcions, la democristi­ana Angela Merkel, i qui va ser el seu rival en les eleccions del passat 24 de setembre, el socialdemò­crata Martin Schulz, pugnaven ahir a la nit per trobar una via per donar un govern al país, tres mesos i mig després dels comicis. Al tancament d’aquesta edició, conservado­rs i socialdemò­crates debatien –dins d’un termini que ells mateixos es van imposar en aquestes converses preliminar­s– sobre si hi havia prou consens per a l’obertura definitiva de negociacio­ns formals per a una Grosse Koalition (gran coalició) –l’opció que defensa Merkel– o per a algun altre tipus d’acord. En les files socialdemò­crates hi ha divisió sobre aquesta qüestió, i molts s’estimarien més un Govern de Merkel en minoria amb suport extern de l’SPD al Bundestag (cambra baixa del Parlament).

Organitzat­s en grups de treball, 39 membres dels equips negociador­s de la democristi­ana CDU de Merkel i el seu soci històric, la socialcris­tiana bavaresa CSU, i del socialdemò­crata SPD de Schulz, esgotaven la recerca de consens. “Queden encara grans esculls pel camí”, havia dit Merkel al matí a la seva arribada a la Willy-BrandtHaus, seu central de l’SPD a Berlín, el mateix lloc on diumenge passat van iniciar-se les converses de tempteig, que han portat els implicats a diferents llocs en aquests cinc dies.

La cancellera va vaticinar que seria “un dia dur”, però que “la gent espera que trobem solucions”. Hi ha cansament en la població –els alemanys estan habituats a l’estabilita­t governamen­tal– i creix la pressió per posar fi a l’estancamen­t. Quan va entrar al matí, Martin Schulz va emprar davant la premsa un to semblant. “Hi ha grans esculls pel camí que encara hem de superar”, va afirmar, però va dir també: “Volem arribar a una conclusió”.

Schulz va insistir a més a donar un contingut europeu a la que en principi havia de ser l’última ronda de converses prèvies. “Tornarem a parlar d’Europa perquè tenim clar que hem d’impulsar un nou auge de la UE –va afirmar–. El president francès ha fet una sèrie de propostes per a la renovació i l’enfortimen­t de la UE que fins ara no han rebut una resposta d’Alemanya”. Altres punts delicats són la política migratòria, el clima i el fisc.

Per als dos líders són dies decisius. Merkel lluita per repetir com a canceller en el que seria el seu quart mandat, després d’una fràgil victòria electoral al setembre (la CDU/CSU van aconseguir el 33% dels vots) i un primer intent fallit de formar una inusual coalició amb liberals i verds, que va fracassar a mitjans de novembre per defecció dels liberals. Segons un sondeig de l’institut demoscòpic Infratest Dimap encarregat pel diari econòmic Handelsbla­tt, el 56% dels alemanys pensa que, encara que Angela Merkel aconseguei­xi ser investida com a canceller, no completarà tota la legislatur­a de quatre anys i dimitirà abans del 2021.

Martin Schulz, que després de la desfeta de l’SPD en els comicis (va tenir el 20,5% de vots, el pitjor resultat de la seva història) va advocar per passar a l’oposició, haurà ara de convèncer les seves bases de la bondat de qualsevol eventual acord amb els conservado­rs. Tant Schulz com molts dirigents socialdemò­crates atribueixe­n aquell fluix resultat a haver governat amb Merkel, no només en la passada legislatur­a (2013-2017) sinó també en el primer Executiu de la líder democristi­ana (2005-2009).

Sigui com sigui, l’SPD celebrarà un congrés extraordin­ari diumenge vinent 21 de gener a Bonn per decidir si autoritza una fase formal de negociacio­ns, que en aquest cas podrien començar el dia 22. I de tota manera, un eventual acord de coalició de Govern hauria de ser aprovat per votació de tota la militància socialdemò­crata.

Un 56% dels alemanys creuen que si Merkel és investida finalment cancellera, no acabarà la legislatur­a

 ?? CLEMENS BILAN / EFE ?? Angela Merkel, arribant ahir a la seu de l’SPD a Berlín per a l’última ronda de converses preliminar­s
CLEMENS BILAN / EFE Angela Merkel, arribant ahir a la seu de l’SPD a Berlín per a l’última ronda de converses preliminar­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain