La Vanguardia (Català)

Nacionalis­me al marge

Els comuns adverteixe­n que “Catalunya s’ha de governar des de Catalunya”

- RAÚL MONTILLA IÑAKI ELLAKURÍA

Els comuns marquen distància amb els partits independen­tistes en plena negociació per la composició de la Mesa del Parlament.

Els comuns van subratllar ahir les seves distàncies amb els partits independen­tistes i ho van fer en plena negociació de la Mesa del Parlament, en què continuen aspirant a tenir un membre, una possibilit­at que implicaria la pèrdua de la majoria independen­tista o que el PSC perdés el seu representa­nt, dues opcions que ara mateix no sembla que s’hagin de fer realitat.

Després que dimarts transcendí­s certa proximitat entre ERC i CatComú davant la possibilit­at que Joan Josep Nuet repetís a la Mesa –encara que sense que s’arribés a aclarir com integrar-lo; el rumrum ja sonava a finals de l’any passat–, la número dos de CatComú al Parlament, Elisenda Alamany, es va afegir ahir al rebuig de ple del bloc constituci­onalista davant una investidur­a a distància de Carles Puigdemont, a través d’una interpreta­ció “excessivam­ent creativa” del reglament de la Cambra.

Alamany va reclamaren certa manera, igual que Cs, PSC i PP, girar full i formar un Govern que “governi des de Catalunya” i que no provoqui una nova intervenci­ó de les institucio­ns catalanes a través del Tribunal Constituci­onal.

La diputada electa va manifestar que és “responsabi­litat” dels partits independen­tistes formar govern de manera que se superi el bloqueig, missatge que és també un rebuig de qualsevol via unilateral. Alamany va tornar a reclamar que la Mesa representi la pluralitat de la Cambra, com també del conjunt de la societat catalana. És la mateixa petició que es repeteix des del PSC, la portaveu del qual, Eva Granados, va manifestar que el diputat socialista elegit per ser membre de l’òrgan rector és David Pérez, que en l’anterior legislatur­a va ser secretari segon.

En funció dels resultats del 21-D, a Ciutadans li correspond­rien dos membres, igual que a JxCat i ERC. La majoria sobiranist­a està assegurada en el moment que s’hagin d’elegir als membres de la Mesa, i més perquè el diputat de Cs José Maria Espejo-Saavedra no està previst que rebi els vots dels comuns, tal com va insistir ahir Alamany.

Cs, tot i així, lluitarà fins a l’últim minut per la candidatur­a del seu diputat, una “reivindica­ció política” de la seva convicció que la Mesa hauria de reflectir els resultats del 21-D per sobre de “pactes i tripijocs polítics”. En aquest sentit, Inés Arrimadas va carregar contra els comuns: “Hi ha una opció aritmètica, però els senyors de Podem han decidit impedir-ho”.

I si CatComú va marcar distància amb els independen­tistes, la formació menor d’aquest bloc, la CUP, a través del seu número u, Carles Riera, va alertar tant JxCat com a ERC que “la política del peix al cove seria una “traïció” i va considerar inquietant que les dues formacions “sostinguin versions diferents”.

 ?? BERNAT VILARÓ / ACN ?? La diputada dels comuns Elisenda Alamany ahir al Parlament
BERNAT VILARÓ / ACN La diputada dels comuns Elisenda Alamany ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain