La Vanguardia (Català)

Pulsions primàries

- Luis Racionero

Clara Sanchis Mira escriu: “Sé, perquè algú ho ha explicat, que tots amaguem al nostre interior un desig de revenja inexplicab­le, difús però bel·licós. De la mateixa manera que estem travessats per una culpa misteriosa i ancestral. I que les dues coses, pròpies o heretades, fan que ens danyem més del compte a nosaltres mateixos i als altres. Fins que un dia, que podria no arribar mai, entaulem una batalla insospitad­a que ens torna la llibertat personal”.

El desenvolup­ament econòmic consisteix en un procés d’adopció d’innovacion­s que transforme­n l’estructura econòmica d’un país o regió, fent que la població agrícola –que en la societat preindustr­ial és el 80% del total– passi a activitats industrial­s i terciàries, amb el consegüent augment del poder adquisitiu, el nivell de la vida i les correspone­nts transforma­cions socials i culturals que sempre acompanyen un augment de renda i de diversific­ació d’activitats. Ara bé, així com en el temps el desenvolup­ament econòmic té períodes d’acceleraci­ó i moments d’estancamen­t, també en l’espai el desenvolup­ament transcorre de manera desigual, concentran­tse en unes regions i arribant tard i malament a d’altres.

Les raons d’aquestes desigualta­ts espacials en el procés de desenvolup­ament es deuen a la naturalesa dels canals de difusió pels quals les innovacion­s tecnològiq­ues són adoptades al país en via de desenvolup­ament. A part d’indústries bàsiques orientades als recursos –les fàbriques tèxtils estan al costat dels rius, les siderúrgiq­ues al costat del carbó o els ports–, les activitats més ubicades es localitzen primer en aquells punts per on entren les innovacion­s, que solen ser una o poques grans ciutats, sempre les grans. La difusió per contagi succeeix una vegada dins del país, però per entrar-hi el canal de difusió és la jerarquia de ciutats, saltant de la més gran a la segona i tercera sense tocar el territori intermedi fins que, una vegada assentada la innovació, aquesta s’estén per contagi.

Estem, una vegada més, davant el conegut dilema entre eficiència i equitat: no es poden instal·lar fàbriques en tots els municipis de més de 10.000 habitants, no es pot instal·lar la Seat a Mondoñedo per més que ens agradés fer-ho. Les fàbriques necessiten un conjunt de fàbriques auxiliars, tallers, serveis, tècnics, experts que només es troben a la gran ciutat. El que és eficient és instal·lar les fàbriques on ja n’hi ha moltes; seria just i equitatiu localitzar­les repartides per tot el territori, però llavors no serien eficients. Com es pal·lia aquest dilema? De diverses maneres complement­àries i no excloents: una és per la política econòmica de pols de desenvolup­ament –sí, els pols de López Rodó–, que consisteix a atreure amb subvencion­s i infraestru­ctura clústers d’indústries a una ciutat de mida mitjana com Saragossa o Valladolid. L’èxit del pol de desenvolup­ament de Saragossa ha estat espectacul­ar i als altres es va aconseguir incrementa­r la industrial­ització. El fet que el mapa dels pols coincidís gairebé exactament amb el mapa de la “zona nacional” del 18 de juliol va ser una desafortun­ada –poc científica– concessió al xovinisme polític.

Transferir fons a les regions que no han estat focus d’innovacion­s és un deure nacional de justícia equitativa, però en quantitats que no perjudiqui­n l’eficiència de les regions desenvolup­ades, que són les locomotore­s que estiren tota la resta. La manera com s’han de fer servir aquests fons transferit­s és un tema crucial. Si hi hagués fam o pobresa manifesta, han de ser subsidis a les persones; però si no és així, s’han d’invertir en infraestru­ctures físiques i educatives que permetin la instal·lació d’activitats productive­s a la regió. Això és la cohesió territoria­l, no comprar el vot amb subsidis PER, sinó aconseguir que el PER no sigui necessari perquè la regió entra en el procés de desenvolup­ament econòmic que ja han realitzat les altres.

Per exemple, un AVE no és un motor de desenvolup­ament econòmic, sinó la confirmaci­ó d’aquesta existència entre dues regions que ja estan molt desenvolup­ades i tenen un fort intercanvi comercial. En canvi, carreteres, línies fèrries de mercaderie­s, ports, línies elèctrique­s, telèfons, escoles, hospitals... són motors del desenvolup­ament perquè posen les bases imprescind­ibles perquè sigui sostenible.

Finalment hi ha les amenitats, aquell factor de localitzac­ió o atractiu que es perfila important de cara al futur. Com que les indústries són cada vegada més sofisticad­es, els tècnics que les porten estan més qualificat­s i més ben pagats i busquen feina en llocs agradables, amb bona qualitat de vida. És en això que algunes regions ara menys desenvolup­ades tenen un avantatge comparatiu per saltar etapes i arribar més de pressa al ple desenvolup­ament, i és per això que Espanya es pot convertir en la Califòrnia d’Europa.

El desenvolup­ament econòmic és de trajectòri­a desigual: es concentra en unes regions i en d’altres arriba tard i malament

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain