La Vanguardia (Català)

Pisos a la venda

- ROSA SALVADOR

La compravend­a d’habitatges va pujar a Espanya un 18,1% el novembre del 2017 respecte al mateix mes de l’any anterior; a Catalunya, el creixement va ser inferior, del 15,6%, però no hi va haver enfonsamen­t.

La compravend­a d’habitatges va pujar un 18,1% el mes de novembre passat en relació amb el mateix mes del 2016, fins a sumar 40.579 operacions, segons va informar l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE). A Catalunya el creixement va ser inferior a la mitjana, del 15,6%, però lluny de la caiguda que temien alguns operadors. Segons l’INE, amb l’avenç del novembre la compravend­a d’habitatges encadena set mesos consecutiu­s d’alces, encara que l’augment es va alentir respecte al d’octubre, mes en què va repuntar un 25,7%. En termes mensuals (novembre sobre octubre), la compravend­a d’habitatges va pujar un 9% a Espanya i un 12,5% a Catalunya, on es van vendre 6.462 habitatge, la segona comunitat autònoma més activa després d’Andalusia (amb 8.457 transaccio­ns).

L’activitat de compra d’habitatges més important es va produir a les comunitats més turístique­s. Així, assenyala l’INE, en nombre de compravend­es d’habitatges per cada 100.000 habitants van destacar la Comunitat Valenciana (163), Balears (138) i Andalusia (128), mentre que a Catalunya aquesta ràtio va quedar en 111 habitatges per 100.000 habitants.

La venda d’habitatges va créixer al novembre respecte al mateix mes de l’any anterior en totes les comunitats excepte Extremadur­a (-9,7%) i el País Basc (-1,3%). Els avenços més grans es van registrar a Aragó (24,7%), Andalusia (24,3%) i Castella-la Manxa (23,7%), i en general a les comunitats en què la recuperaci­ó del mercat ha començat més recentment i on els preus continuen més deprimits.

Segons Beatriz Toribio, directora d’estudis de Fotocasa, “les bones condicions de finançamen­t, la recuperaci­ó econòmica i la tornada de la confiança en el mercat immobiliar­i expliquen que el sector està vivint un dels seus millors moments dels últims anys. Però no s’ha d’oblidar que som molt lluny dels nivells d’activitat dels màxims del 2007”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain