La Vanguardia (Català)

L’Equador confirma que va concedir la nacionalit­at a Julian Assange

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Julian Assange ja és ciutadà de l’Equador. La ministra d’Exteriors d’aquell país, María Fernanda Espinosa, va confirmar ahir que el fundador de WikiLeaks va rebre el 12 de desembre la nacionalit­at equatorian­a. Espinosa va convocar una roda de premsa a Quito per posar fi a les especulaci­ons al transcendi­r que Assange té DNI equatorià i després de difondre’s una foto vestit amb la samarreta de la selecció tricolor.

La cancellera va revelar que Assange va demanar la nacionalit­at el 16 de setembre després de viure més de cinc anys com a asilat polític a l’ambaixada a Londres de l’Equador –territori d’aquest país–, la llei demana un mínim de tres anys de residència per optar a la naturalitz­ació.

Espinosa es va veure obligada a justificar poc després que el Foreign Office confirmés que havia rebutjat una sol·licitud equatorian­a per concedir estatus diplomàtic a Assange. “El Regne Unit no va acceptar la sol·licitud, ni està en negociacio­ns amb l’Equador sobre aquest tema”, confirma un portaveu britànic. “L’Equador sap que la manera de resoldre aquest assumpte és que Julian Assange deixi l’ambaixada i s’enfronti a la justícia”, va afegir. Espinosa va explicar que la seva cartera va demanar a Londres reconèixer Assange com a diplomàtic el 17 de desembre i la denegació va arribar quatre dies més tard.

“Continuem buscant alternativ­es per resoldre aquest cas que hem heretat”, va assegurar Espinosa, afegint que qualsevol gestió serà “en coordinaci­ó amb el Regne Unit”, encara que va apel·lar a la “prudència i discreció”. Assange, que la seva primera nacionalit­at és l’australian­a, va rebre asil polític el 2012 per part de l’expresiden­t equatorià Rafael Correa. L’activista està reclamat per la justícia sueca per un presumpte delicte sexual, però Assange al·lega que corre perill i que el volen entregar als EUA per les filtracion­s de WikiLeaks.

Espinosa va afirmar que Assange està en perill i hi ha interès de “tercers països” a capturar-lo. “Mentre la vida, la integritat d’aquesta persona protegida poden córrer perill, l’Estat està obligat a donar-li protecció”, va al·legar la ministra. No obstant, va insistir que “qualsevol moviment de l’asilat fora de l’ambaixada és un tema que s’ha d’acordar amb el Regne Unit” i és partidària de la “mediació i bons oficis” d’un tercer Estat o de personalit­ats internacio­nals.

El president Lenín Moreno va deixar el discurs de confrontac­ió de Correa i busca tancar el cas Assange. Espinosa va dir que l’Equador vol una “solució justa, definitiva i digna”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain