La Vanguardia (Català)

Trump crea el caos entre els seus tuitejant contra la llei d’espionatge

Paul Ryan li va haver de trucar perquè rectifiqué­s i eliminés un tuit de suport

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El president Trump es va fer un embolic ahir i va alimentar la tempesta perfecta sobre el seu estat mental.

O, segons unes altres veus, va sortir de manera malaltissa en defensa dels seus interessos personals, oblidant-se dels principis de seguretat nacional que diu que defensa.

Les seves dues personalit­ats van xocar i va posar en un compromís el seu Govern i els seus aliats, els legislador­s republican­s.

La incontinèn­cia tuitaire i el seu afany per treure’s de sobre l’ombra del Russiagate van complicar el llarg esforç de coordinaci­ó entre els seus assessors i els congressis­tes conservado­rs per prolongar per sis anys la llei de vigilància que permet investigar els ciutadans estrangers (Fisa) sense autoritzac­ió judicial.

Va llançar un torpede –al final sense èxit, després de rectificar– contra l’anomenada secció 702, esmena que es va incloure després dels atemptats de l’11 de setembre del 2001 i que permet a l’Executiu recopilar dades de les companyies de telecomuni­cacions.

Els crítics acusen el programa de posar els ciutadans sota una massiva vigilància.

El president es va desemmandr­ir, es va connectar a la seva cadena amiga Fox –un dels portaveus li va aconsellar que s’oposés a aquella regulació– i li va esclatar la ira. “La Cambra vota avui la controvert­ida llei Fisa. Aquesta és la llei que va poder ser utilitzada, amb la col·laboració del dossier desacredit­at i fals (sobre les seves suposades aventures per Moscou), per a la perversa vigilància i l’abús a la campanya Trump per l’administra­ció prèvia i d’altres”.

Això va passar a dos quarts de vuit del matí, hores després que la Casa Blanca emetés un comunicat d’oposició a introduir les limitacion­s que legislador­s progressis­tes pretenien imposar a aquella normativa. La nota oficial indica que les restriccio­ns suposarien “establir novament el mur” entre els serveis d’intel·ligència i les forces de seguretat que va caure després de l’11-S. “El Govern apressa la Cambra a rebutjar els canvis i preservar la secció 702 per protegir la vida dels americans”, va concloure.

Malgrat tot, el missatge de Trump va provocar el caos. Els conservado­rs no sabien a què atenir-se, mentre que els demòcrates demanaven un ajornament.

El Congrés va aprovar renovar l’acta de vigilància a estrangers i ara anirà al Senat

El dirigent republicà Paul Ryan va telefonar al president. A dos quarts de deu, Trump es va retractar i va sufragar la llei. “El vot va de vigilància a mals individus forans en terra estrangera, ho necessitem, sigueu intel·ligents”, va tuitejar.

Al parquet, Ryan va defensar que “han de prendre decisions basades en fets i no en comentaris d’internet o de televisió”, cosa que no necessitav­a més aclariment per saber a qui s’adreçava. La majoria conservado­ra va descartar els canvis i va renovar la llei d’espionatge. Ara ha d’anar al Senat per a la confirmaci­ó.

Els vaivens de Donald Trump són moneda corrent. Va dir que estava disposat a declarar davant el fiscal especial, Robert Mueller, per la possible ajuda russa a la seva campanya, però aquest dimecres va expressar que no li semblava convenient.

Així que apareix publicat el llibre Fire and fury, molt crític amb ell, apel·la a endurir la llei de libel (difamació). Ho reclama el mateix Trump que va difondre la mentida que Barack Obama va néixer a Kènia o que el pare del senador Ted Cruz –rival en les primàries republican­es– va tenir un paper en l’assassinat del president John F. Kennedy.

 ?? BRENDAN SMIALOWSKI / AFP ?? Donald Trump, dimecres a la Casa Blanca durant una conferènci­a de premsa
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP Donald Trump, dimecres a la Casa Blanca durant una conferènci­a de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain