La Vanguardia (Català)

El tatuatge delator

- ISIDRE AMBRÓS

Kobori, com l’anomenaven els companys d’escacs, tenia una vida agradable a la localitat tailandesa de Lopburi, situada a uns 150 quilòmetre­s al nord-est de Bangkok i coneguda popularmen­t per la ciutat de les

mones, per la quantitat de simis que hi ha als carrers.

Aquest vell japonès de 72 anys, diminut i d’aspecte fràgil, portava una vida rutinària, com la majoria dels 54.000 habitants d’aquesta ciutat tailandesa. A la tarda anava a jugar una partida amb els amics, i després se n’anava al mercat a comprar menjar i, de tant en tant, es divertia mostrant els seus tatuatges als més joves. Una vida tranquil·la, sense sobresalts.

Però res no era el que semblava. Ni es deia Kobori, ni tenia res de fràgil. El seu veritable nom era Shigeharu Shirai, era un excap de la yakuza japonesa i un dels fugitius més buscats per la policia nipona per la seva implicació en l’assassinat d’un dels líders d’una banda rival el juliol de l’any 2003.

La seva veritable identitat va aflorar per casualitat. El van trair els seus tatuatges, propis dels membres de la màfia japonesa. Ignorava que unes fotos amb les imatges gravades que li cobreixen el pit, l’esquena i els braços circulaven per les xarxes socials des del mes d’agost i havien delatat la seva presència a Tailàndia. Un admirador dels seus tatuatges l’havia fotografia­t, sense que ell se n’adonés, i havia publicat els retrats a Facebook, desconeixe­dor que estava revelant la identitat d’un antic líder de la yakuza japonesa.

Una revelació que ha tirat per terra tots els esforços que havia fet Shirai per passar desaperceb­ut a Tailàndia, on va arribar el 2005 fugint de la justícia japonesa. Per això no va vacil·lar a casar-se amb una tailandesa –de qui es va divorciar deu fer una mica més de dos anys–, buscar amics locals i dur a terme feines ocasionals, com pintar cases i transporta­r sacs d’arròs fins a un molí, per guanyar-se la vida.

Les imatges, compartide­s més de 10.000 vegades a internet, van ser vistes per les autoritats nipones, que van alertar la Interpol, que al seu torn va avisar la policia tailandesa, que va procedir a detenir-lo la nit de dimecres passat, mentre es dirigia a comprar-se el sopar. Va ser el final del somni tailandès de Shirai.

“El sospitós ha reconegut que era el cap de la banda yakuza Kodoaki”, va dir el subcap de les forces de l’ordre tailandese­s Wirachai Songmetta, segons la premsa local. Un grup que forma part de l’organitzac­ió criminal japonesa més important, la Yamaguchi-gumi.

En aquest interrogat­ori, però, Shigeharu Shirai no va confessar haver donat mort a Kashihiko Otobe, un dels caps de la banda rival Kamiya, el 2003. Un crim pel qual és buscat per les autoritats japoneses, que sospiten que va dur a terme aquest assassinat amb set membres més de la seva colla, que van ser detinguts i compleixen penes de presó d’entre 12 i 17 anys.

“Va admetre, però, que la víctima havia estat intimidada i hi podria haver hagut conspiraci­ons entre les bandes de la yakuza per matar-lo”, va precisar Wirachai.

De moment, les autoritats tailandese­s van decidir ahir acusar-lo només d’entrada i residència il·legal al país, ja que no disposava ni de passaport ni de permís de residència en el moment de la detenció. Una situació que els ha impulsat a obrir una investigac­ió per esbrinar qui el va ajudar a entrar al país i qui li va donar empara.

En les seves declaracio­ns, Shirai, a qui li falta el dit petit de la mà esquerra (un ritual que els membres de la yakuza duen a terme per expiar les faltes), va explicar a la policia que se sustentava amb els guanys que obtenia de les seves feines ocasionals i amb l’ajuda que li arribava del seu país. Tenia diversos amics japonesos que el visitaven dues o tres vegades a l’any i en cada ocasió li donaven 10.000 baths (260 euros), segons va indicar Wirachai Songmetta.

Ara, després de la detenció, la sort d’aquest excap d’un dels grups més violents de la yakuza japonesa, la Kodokai, sembla decidida. Tailàndia l’extradirà al Japó, on haurà d’afrontar un judici sobre la seva participac­ió en l’assassinat del cap d’una banda rival. Kobori ja no tornarà a jugar a escacs amb els amics de Lopburi.

Sense un dit petit Un policia mostra els tatuatges de Shirai. A baix, les seves mans Un excap de la yakuza japonesa és detingut a Tailàndia arran de ser reconegut pels tatuatges

Shirai era buscat al Japó per haver participat en l’assassinat d’un cap mafiós rival

 ?? POLICIA DE TAILÀNDIA / EFE ??
POLICIA DE TAILÀNDIA / EFE
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain