La Vanguardia (Català)

Una legislatur­a controvert­ida

L’oposició va xocar durament amb l’exlíder de l’ANC al Parlament

- IÑAKI ELLAKURÍA

La renúncia de Carme Forcadell a continuar sent presidenta del Parlament no va provocar llàgrimes de tristesa entre els partits constituci­onalistes. Més aviat al contrari.

La seva relació va començar fa dos anys sent tensa i va acabar amb un enfrontame­nt total en els maratonian­s plens del 6 i 7 de setembre, en què es van votar les lleis de ruptura sense la presència dels diputats de Ciutadans, PSC i PP , en el que va ser l’avantsala de la declaració unilateral d’independèn­cia del 27 d’octubre.

Al llarg d’aquesta curta i intensa legislatur­a, que s’acabarà dimecres amb la constituci­ó de la nova Mesa, Forcadell ha protagonit­zat durs enfrontame­nts amb els portaveus de Ciutadans, PSC i PP, però també amb els comuns, especialme­nt amb Joan Coscubiela, que es va erigir en l’involuntar­i portaveu de l’oposició a l’hora de reclamar un tracte igualitari i el respecte a les normes i el reglament de la Cambra.

Molt controvert­ida va ser la decisió de Forcadell –i que li ha valgut finalment la imputació per part del Tribunal Suprem– de tirar endavant amb les votacions per al referèndum malgrat les repetides advertènci­es dels serveis jurídics de la Cambra i el Consell de Garanties Estatutàri­es.

El d’imparciali­tat va ser el principal retret que ha rebut Forcadell, que en diferents moments va sentir per boca d’algun dels portaveus dels partits no independen­tistes l’acusació d’actuar més com a presidenta de l’ANC, l’anterior càrrec que havia ocupat i pel qual es va fer un nom en política, que no pas com una presidenta neutral, per “vulnerar el reglament” de la Cambra i la legalitat vigent per interessos de part.

Va ser una fractura política i sentimenta­l al Parlament que al mes d’octubre es va traslladar als carrers, amb les grans manifestac­ions dels dos signes, i que el 21-D es va reflectir a les urnes.

Ahir, en la valoració que van fer els partits constituci­onalistes del seu mandat, van quedar patents les seves diferèncie­s. La líder de Cs, Inés Arrimadas, va afirmar que la decisió de Forcadell d’apartar-se de la primera línia política, com ha decidit fer també Artur Mas, Carles Mundó o Neus Lloveras, entre altres dirigents, demostra el “fracàs del procés independen­tista”, i va assenyalar la necessitat que el nou president “sí que respecti les normes, la llei i tots els catalans”.

Va recórrer al refranyer popular i la ironia la portaveu del PSC, Eva Granados, en la seva valoració de Forcadell afirmant: “Tanta pau portis com descans deixes”. Així mateix, va qualificar de “molt negatiu” el balanç del seu mandat. “Ha fet un flac favor a la institució, on per primera vegada una presidenta ha estat al dictat de la majoria parlamentà­ria que ha vulnerat els drets dels diputats que no estàvem en aquella majoria”, va dir.

La nova portaveu de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, que no va ser present en la passada legislatur­a, no va voler entrar a valorar la renúncia de Forcadell perquè és “una decisió personal”.

El portaveu del PP català, Alejandro Fernández, va assenyalar que sota la seva presidènci­a el Parlament “va assolir el seu màxim desprestig­i” els dies 6 i 7 de setembre “menysprean­t totes les normes parlamentà­ries i marginant els lletrats i els grups parlamenta­ris”. Per Fernández el “dany infligit a la institució és molt i costarà que es recuperi”.

“Tanta pau portis com descans deixes”, afirma Granados (PSC) sobre la sortida de Forcadell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain