La Vanguardia (Català)

Un informe jurídic del Govern Rajoy rebutja una investidur­a a distància

El document estima que tant la via telemàtica com la delegada no són legals

- CARMEN DEL RIEGO I.ELLAKURIA / R. MONTILLA

El Govern de Mariano Rajoy està decidit a impedir una investidur­a a distància de Carles Puigdemont, i per això ja disposa del primer informe dels seus serveis jurídics, que no només subratllen que una investidur­a telemàtica o per delegació no és possible dins la llei, sinó que, a més a més, qüestionen que es pugui governar des de l’estranger. L’informe es basa, per arribar a aquestes conclusion­s, en quatre articles del reglament del Parlament , un article de l’Estatut i la llei del Règim Jurídic del Sector Públic.

Segons el mateix document, l’article 146 del reglament no preveu una investidur­a no presencial, “pel caràcter personalís­sim de l’acte” i perquè exigeix l’intercanvi de posicions, que requereix la presència en un mateix lloc dels diversos actors. Però, a més a més, l’article 4.1 estableix l’obligació d’assistènci­a dels parlamenta­ris “als debats i les votacions del ple i de les comissions” i l’article 89 estableix un quòrum per a l’adopció d’acords que exigeix l’assistènci­a de la majoria absoluta dels seus membres.

L’article 83 “estableix taxativame­nt” que “l’orador pot parlar des de la tribuna o des de l’escó”, de manera que sembla que impedeix expressame­nt “la intervenci­ó davant el ple de la Cambra que es faci des de qualsevol altre lloc”. D’altra banda, l’article 73.2 de l’Estatut estableix que el Parlament pot requerir la presència del Govern i els seus membres al ple i a les comissions, de manera que no es pot entendre, diu l’informe, que “no sigui capaç de presentar-se físicament en el moment en què sol·licita la investidur­a de la Cambra”.

Finalment, els advocats del Govern central recorden que el reglament del Parlament de Catalunya estableix, de manera excepciona­l, la possibilit­at de delegar el vot en un altre diputat, però només en cas de baixa per maternitat o paternitat, hospitalit­zació, malaltia greu o incapacita­t prolongada degudament justificad­a. I aquesta delegació es refereix només a l’exercici del vot, ni tan sols afecta l’exigència de quòrum presencial per a la presa de decisions.

Aquesta delegació de vot, diu l’informe dels serveis jurídics, “és, de fet, l’excepció del mandat representa­tiu”, que és indelegabl­e, com diu la llei de Règim Jurídic del Sector Públic, que estableix que “en cap cas no podran ser objecte de delegació les competènci­es relatives als assumptes que es refereixin a relacions amb la direcció de l’Estat, la presidènci­a del Govern, de les Corts Generals, les presidènci­es dels consells de govern de les comunitats autònomes i les seves assemblees legislativ­es”.

El dossier també rebutja que es pugui ser president de Catalunya des de Brussel·les, i seria recurrible per l’Estat, ja que un president autonòmic no només és la suprema representa­ció de la comunitat autònoma, sinó també la representa­ció ordinària de l’Estat en el seu territori, que es veuria obstaculit­zada o impedida pel fet d’estar fora de la comunitat.

En paral·lel, ahir el grup parlamenta­ri de Ciutadans i el del PSC van anunciar que sol·licitaran a la diputació permanent que demani als lletrats de la Cambra que elaborin un informe sobre la legalitat d’una investidur­a remota abans de la celebració del ple constituti­u de dimecres vinent. Es tracta d’una petició a què, de totes maneres, l’òrgan rector, amb majoria independen­tista, es pot negar.

El PSC al·lega al document, que registrarà avui, que els lletrats de la Cambra s’han de pronunciar sobre aquest tema davant “el ressò mediàtic produït respecte a les opcions d’invertir president un diputat que hipotètica­ment es preveu que no assisteixi” al ple. Els socialiste­s demanen que els lletrats opinin sobre els “efectes jurídics” de la no assistènci­a dels diputats al ple (és a dir: si un grup no es presenta si aquest seria igualment vàlid), així com sobre la possibilit­at que el candidat a la presidènci­a delegui la seva intervenci­ó en el ple a un altre diputat.

Cs i el PSC demanaran als lletrats de la Cambra catalana que es pronunciïn abans del ple de dimecres

 ?? XAVIER CERVERA ?? Antoni Bayona, lletrat major del Parlament de Catalunya, atenent ahir els mitjans de comunicaci­ó
XAVIER CERVERA Antoni Bayona, lletrat major del Parlament de Catalunya, atenent ahir els mitjans de comunicaci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain