La Vanguardia (Català)

El PSOE reclama un nou Senat com a “vàlvula d’escapament”

Els socialiste­s defensen la reforma de la Constituci­ó davant dels seus ponents

- JUAN CARLOS MERINO

Els portaveus del PP van sortir molt satisfets dimecres de la sessió inaugural de la comissió territoria­l del Congrés, convençuts de la galleda d’aigua freda que havia rebut el PSOE de Pedro Sánchez després de sentir com els tres ponents vius de la Constituci­ó del 1978 descartave­n ara reformar-la. “No hi ha ni clima ni elements ni prou consens”, va insistir ahir Rafael Hernando.

Al PSOE, conscients que no havia estat el millor debut per a una comissió que busquen que aconseguei­xi crear un “clima social” favorable per a la reforma constituci­onal que encoratgen, van optar per veure el got mig ple. Així, i malgrat que Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, José Pedro Pérez Llorca i Miquel Roca no van recomanar abordar una reforma constituci­onal per introduir les millores necessàrie­s en l’organitzac­ió territoria­l de l’Estat, i a més van rebutjar el model federalist­a pel qual advoca el PSOE, van destacar que en el que sí que van coincidir els tres pares de la Carta Magna va ser en la necessitat de canviar el Senat. “Es poden reformar moltes coses via llei, però el Senat no es pot reformar sense tocar la Constituci­ó”, adverteixe­n dirigents del PSOE.

De fet, la reconversi­ó del Senat en una veritable Cambra de representa­ció territoria­l seria, pel PSOE, la millor “vàlvula d’escapament” per a la crisi territoria­l desfermada pel procés independen­tista a Catalunya. És una antiga demanda dels socialiste­s, recollida en la declaració de Granada que van segellar Alfredo Pérez Rubalcaba i Pere Navarro el 6 de juliol del 2013, i que van reafirmar Pedro Sánchez i Miquel Iceta en la declaració de Barcelona del 14 de juliol del 2017. Els socialiste­s defensen “l’establimen­t d’un Senat federal com a mecanisme de representa­ció territoria­l de les comunitats autònomes, que faciliti així la seva participac­ió en la presa de decisions en l’àmbit estatal”.

“No m’agrada el sistema actual”, va admetre Herrero de Miñón sobre el Senat en la comissió del Congrés.

Ferraz esgrimeix l’informe liderat per Muñoz Machado, “gens sospitós de ser un roig perillós”

Tot i que va advertir que, a l’informe que va elaborar el Consell d’Estat el febrer del 2006 i que va avalar aquesta transforma­ció del Senat en Cambra de presentaci­ó territoria­l, Landelino Lavilla –que va redactar aquest apartat– va pecar d’una “sorprenent ingenuïtat i bona fe”. I és que, segons Herrero de Miñón, “cap partit o grup parlamenta­ri no estarà disposat a renunciar als seus escons” en benefici d’una representa­ció dels governs autonòmics. Com que és, a parer seu, “inviable a la pràctica”, va proposar “inserir”, en canvi, la conferènci­a de presidents autonòmics al Senat amb un caràcter més permanent i funcional que l’actual.

Pérez Llorca també va receptar reforçar la conferènci­a de presidents, que, a parer seu, “té un enorme potencial”. I Miquel Roca va anar més enllà: “On més ens vam equivocar va ser en el Senat: no vam ser gaire brillants –va reconèixer–, ja que no representa eficaçment l’estructura territoria­l d’Espanya”.

Al PSOE, això sí, esgrimeixe­n, davant els recels dels pares de la Constituci­ó a la seva reforma, l’informe presentat el novembre passat per un grup de catedràtic­s liderats per Santiago Muñoz Machado –“que no és gens sospitós de ser un roig perillós”, ironitzen–, el qual advoca per una profunda reforma de la Constituci­ó.

 ?? MIGUEL ANGEL MOLINA / EFE ?? Sánchez va visitar ahir una cooperativ­a agrícola a Granada, abans de celebrar una assemblea amb militants
MIGUEL ANGEL MOLINA / EFE Sánchez va visitar ahir una cooperativ­a agrícola a Granada, abans de celebrar una assemblea amb militants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain