La Vanguardia (Català)

Resetejar la Constituci­ó

- Enrique Barón Crespo E. BARÓN CRESPO, diputat constituen­t, expresiden­t del Parlament Europeu, negociador del tractat de Maastricht

Al complir 40 anys l’actual Constituci­ó espanyola, es planteja la qüestió de la seva actualitza­ció i reforma. Alguns proposen de recomençar a partir de zero, invitació al colpisme. Ja deia Ángel Ganivet que “el que seria ideal per a molts és que tots els espanyols portessin a la butxaca una carta foral amb un sol article, redactat en aquests termes breus, clars i contundent­s: ‘Aquest espanyol està autoritzat per fer el que li doni la gana’”. Per això les declaracio­ns de respecte a la Constituci­ó i a l’Estatut d’Autonomia d’autoritats catalanes que estem veient davant el Tribunal Suprem tenen especial valor.

Cada generació té dret a aportar la seva visió del seu país, del món i la història. Jefferson fixava el termini de renovació periòdica de la revolució en 20 anys. Aquesta és probableme­nt la raó per la qual la Constituci­ó dels Estats Units és la més duradora de la història, amb 28 articles i 25 esmenes. Mèxic està celebrant el centenari de la seva Constituci­ó amb més de 900 esmenes. A Espanya sumem des de la Constituci­ó de Cadis no pas menys de set constituci­ons, diverses anticonsti­tucions, dues repúblique­s i tres monarquies, tres guerres carlines, la Guerra Civil i diverses dictadures. I per primera vegada, una Constituci­ó que podem reformar. Amb un principi que recorda Goethe: “Cada generació ha de guanyar-se el que ha heretat”.

La perspectiv­a europea ha de ser un component essencial de la necessària reforma constituci­onal. Quan vam fer la Carta Magna, la moneda era la pesseta, no hi havia autonomies, el cop d’Estat flotava en l’ambient i la integració a Europa era una aspiració unànime. Hem fet aquesta revolució amb només dues esmenes a la Constituci­ó degudes a Europa, un rècord continenta­l! Però Europa continua sense figurar-hi, i no es tracta només de declaracio­ns romàntique­s. En aquest moment, hi ha principis i normes dels tractats europeus que formen part del bloc constituci­onal i no els apliquem o no en som conscients. Forma part de la nostra actualitat la infantil gracieta d’anar-se’n a Europa a fer l’acuseta de com és de dolent l’Estat espanyol, una de les expression­s franquiste­s amb més èxit en la història.

Sense cap pretensió de fer una anàlisi exhaustiva, hi ha algunes esmenes bàsiques i fàcils de comprendre, com assenyalav­a amb raó el dictamen del Consell d’Estat del 2006. La primera és definir els subjectes que componen la nació espanyola, incloent la relació d’autonomies en l’article segon de la Constituci­ó. No era possible quan el vam elaborar perquè no existien.

Alemanya, Àustria, Bèlgica tenen al frontispic­i la relació dels seus estats federats. Amb pobles “diferentme­nt iguals”, reprenent la bonica expressió de Rebeca Grynspan. Aquest pas permetria la reforma autonòmica del Senat. Amb això, expressarí­em la nostra voluntat compartida i la lleialtat a aquesta voluntat, i eliminaríe­m l’egocèntric­a i despectiva afirmació de jo i la resta. No he vist cap canceller alemany o president francès menysprear líders d’altres socis, alguns colònies britànique­s fins abans-d’ahir i, la majoria, països envaïts per tots dos en moments històrics diferents. Molt menys deixar la cadira buida en reunions o negociacio­ns, pel que s’hi juguen i pel respecte degut entre estats membres. Tots són senyors dels tractats i han d’actuar com a tals.

Incloure explícitam­ent els principis de subsidiari­etat i proporcion­alitat com a fonamental­s aclariria el panorama de l’Estat autonòmic. Estaven implícits en el títol VIII, però l’esmena socialista que integrava el repartimen­t de competènci­es de la Constituci­ó del 1931 (de factura molt catalana) va ser rebutjada. Com li va passar a la federal, per a informació dels que creuen que el canvi va venir amb la declaració de Granada. A més, pel fet de ser un principi vertebrado­r de la vida política, donaria sentit a un sistema que va del municipi fins a Europa. Amb una articulaci­ó en què els diversos nivells de decisió han de tenir un control democràtic.

Sobre els drets, n’hi ha alguns que no es plantejave­n el 1977: el dret a la integritat de la persona i que el cos humà no es converteix­i en mercaderia davant els avenços de la biotecnolo­gia, el dret a la protecció de dades de caràcter personal o del medi ambient.

En el camp econòmic, el desenvolup­ament de la unió econòmica i monetària és una autèntica revolució en marxa, que requereix una anàlisi i un debat més profund. Sobretot en un moment en què l’oportunita­t d’una reforma de la governança de la zona euro s’obre en el primer semestre d’aquest any, i no ha de plantejar-se només entre Macron i Merkel en la seva Grossko .Es parla molt del rescat parcial d’Espanya pel Mecanisme d’Estabilita­t de 40.000 milions d’euros, però el nostre Parlament no ha debatut sobre els 83.000 milions que hem aportat. I en un moment que la qüestió és transforma­r-lo en un Fons Monetari Europeu.

Hi ha molts més temes per repensar i debatre. El registrado­r de la Moncloa al·lega sempre que no veu raons per reformar la Constituci­ó. És d’esperar que una simple lectura de com incideix a Espanya i a Catalunya tot allò a què dona suport amb entusiasme a Europa el faci reconsider­ar i demanar a la nena de Rajoy ajuda per resetejar la Constituci­ó.

La primera esmena hauria de ser definir la relació d’autonomies a l’article segon de la Carta Magna

 ?? IGNOT ??
IGNOT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain