La Vanguardia (Català)

El budisme i els rohingyes

- Eulàlia Solé E. SOLÉ, sociòloga i escriptora

La població rohingya a Birmània es xifrava en unes 800.000 persones. És a dir, éssers humans, amb la particular­itat que no tenien el dret de ciutadania. És sabut que, en el seu apartheid al nord-oest del país, estan patint la violència de l’exèrcit birmà fins al punt que més de 600.000 rohingyes han fugit cap a Bangla Desh en poc temps. Gairebé tots, doncs, i ara malviuen atapeïts en atrotinats i insalubres camps de refugiats al país veí. És cert que hi ha un grup rebel, l’Exèrcit de Salvació Rohingya d’Arakan, que ha comès actes terroriste­s en nom dels seus drets com a minoria musulmana, però els seus dirigents han estat capturats i condemnats sense que això hagi impedit la crueltat contra la resta de rohingyes. Per desgràcia, la maldat és present en molts territoris de l’orbe, prompta a ser abominada per tots els cors sensibles. Sentiment que es veu doblement reforçat quan les atrocitats succeeixen en un país budista i per part de budistes.

Hi ha dos personatge­s que defrauden plenament. Un d’ells és Aung San Suu Kyi, consellera d’Estat de Birmània i premi Nobel de la Pau 1991. Quina mena de pau és la que aporta? L’ONU ha qualificat de neteja ètnica la persecució dels rohingyes, de la qual ella és correspons­able. Un altre és el Dalai-lama, a qui també se li va concedir el Nobel de la Pau, el 1989, i que és considerat un símbol mundial d’espiritual­itat i respecte dels drets humans. Que potser ha aixecat la veu contra la massacre birmana?

Des de fa dècades, el credo budista gaudeix de prestigi a Occident com a portador de pau, assossec i bondat. No només gent corrent sinó diversos famosos es mostren enlluernat­s i s’adscriuen a aquesta doctrina, predicador­a dels principis de no fer mal a ningú, d’eludir qualsevol acció perjudicia­l per a un mateix i per als altres, de negar-se a causar patiment. Per contra, no és aquesta la moral que exhibeix la budista Birmània.

Es fa evident que els preceptes de Buda no constituei­xen un fre per a les injustície­s. De fet, la història demostra que cap religió no ho ha estat, sinó que el fre sorgeix del desenvolup­ament en general i dels avenços socials en especial. Sota l’ègida del cristianis­me es van cometre excessos durant segles, però ara són inexistent­s i impensable­s. Hi ha estats i pobles que progressen en drets humans, mentre que d’altres s’estanquen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain