La Vanguardia (Català)

Les portes giratòries

- Francesc-Marc Álvaro

Com si res. L’exministre Pedro Solbes ha dit que les portes giratòries existiran sempre i ho ha justificat perquè la política ha de poder comptar també amb aquells que no són considerat­s “polítics profession­als”. Portes giratòries és una expressió metafòrica que descriu com surten de ben col·locats cap al món dels negocis privats molts polítics que han remenat la cua en una administra­ció o altra, i també com hi tornen a entrar, quan convé.

El valencià fa trampa. Perquè oblida dir que la majoria d’ocupacions ben remunerade­s en grans companyies privades (i sovint de sectors estratègic­s regulats, com l’energètic) són per a dones i homes que tenen la considerac­ió de profession­als de la cosa pública o, per ser més exactes, de profession­als del poder. Poder exercit en un ministeri o poder exercit en un consell d’administra­ció d’una firma que mou bilions d’euros, tant li fa. Poder en nom dels interessos presumptam­ent generals o poder en nom d’uns interessos particular­s. I d’aquí és d’on plora la criatura: el mateix que ha defensat –en teoria– el bé comú passa a defensar, d’un dia per l’altre, els interessos d’una gran empresa que té una relació estreta –molt sovint– amb el BOE i amb les instàncies oficials.

Portes giratòries. És inevitable veure-les com una manera de pagar els serveis prestats i com un mètode per mantenir certes inèrcies. No cal ser de Podem ni de la CUP per subratllar que aquest estil de procedir és incongruen­t amb les prèdiques que els mateixos polítics que governen (o aspiren a fer-ho) fan per enaltir la meritocràc­ia, la competènci­a i l’esforç. D’altra banda, encara que un polític ho hagi fet correctame­nt des de la seva responsabi­litat pública, la sospita

El preu de mercat d’un individu augmenta si ha passat una temporada remenant les cireres oficials

és inevitable quan el veiem aterrar en determinat­s entorns regits pel benefici privat, perquè sorgeix el dubte sobre la traçabilit­at –ara tot té traçabilit­at– de les seves decisions anteriors i sobre el motor que les va impulsar, quan gaudia de les prerrogati­ves pròpies de qualsevol tecnoestru­ctura emparada en el control de les arques públiques i el segell de l’Estat.

Solbes ha estat conseller de l’elèctrica italiana Enel (propietàri­a d’Endesa) i de Barclays. La llista de noms de tota ideologia que han fet viatges semblants és llarga i podem trobar-hi també expresiden­ts de govern. Què aporten aquestes figures a les empreses on se’ls acull amb tanta generosita­t? Respongueu allò que us plagui. D’uns anys ençà, es diu que el salari de molts càrrecs polítics hauria de ser més alt, en coherència amb l’extrema responsabi­litat que comporten. Potser sí. El que no s’acostuma a dir –però ho sap tothom– és que el preu de mercat de qualsevol individu augmenta –fins i tot en el cas de mediocres monumental­s– si ha passat una temporada remenant les cireres oficials o fent-ho veure. Exacte: la política com a inversió.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain