La Vanguardia (Català)

El jutge mana fer més proves per provar si Diana Quer va patir cap agressió sexual

L’autòpsia confirma que la jove, acomiadada ahir per la família, va ser escanyada

- MAYKA NAVARRO

La Valeria va dedicar aquests últims dies a confeccion­ar un cartell amb les millors fotografie­s de la seva enyorada Diana. Li va costar de triar. Molts moments bons truncats de sobte per la violència de José Enrique Abuín Gey. Ella només tenia 18 anys. La seva germana, els seus pares, els seus familiars i amics la van acomiadar ahir al cementiri de Tres Cantos, a Madrid, en una cerimònia íntima presidida a l’altar pel panell ple de somriures de la Diana.

La investigac­ió prosseguei­x. Ahir es va fer públic el primer informe preliminar de l’autòpsia firmada pel forense Fernando Serrulla. De l’estudi del cos s’ha arribat a la conclusió que hi ha “signes compatible­s amb l’estrangula­ció” i que per tant es va tractar d’una mort de caràcter homicida. El Chicle no va atropellar accidental­ment la Diana aquella matinada del 23 d’agost del 2016, com va declarar a la Guàrdia Civil. Els cossos parlen, i el de la jove ha explicat que va ser estrangula­da. No concreta si el seu assassí la va escanyar amb les mans o amb l’ajuda de la brida que els bussejador­s van trobar al fons del pou, després del drenatge.

Els forenses tampoc no han pogut confirmar si la jove va patir cap agressió sexual, però no ho descarten. De fet, ja s’han enviat a l’Institut Nacional de Toxicologi­a de Madrid diferents mostres per prosseguir amb les anàlisis. Serà una feina exclusivam­ent de laboratori, amb microscopi, en què els forenses provaran de trobar alguna lesió compatible amb una agressió sexual. No serà fàcil. També han enviat al mateix institut la brida que els bussejador­s van trobar al pou, per provar de veure si hi ha restes d’ADN malgrat els 496 dies que el cos de la jove va estar submergit a l’aigua.

Quan aquestes noves proves s’enllesteix­in es redactarà un únic informe que recollirà les conclusion­s dels diferents equips de forenses que han treballat amb les restes de la Diana. Aquest atestat servirà al jutge i al fiscal per determinar de quins delictes acusen el Chicle, pels quals en el seu moment haurà de ser jutjat.

L’escrit de l’autòpsia ha deixat en una situació complicada el lletrat de l’acusat, Ramón Sierra, que va advertir que només prosseguir­ia amb la defensa del Chicle si no es confirmava que hi va haver agressió sexual.

Un altre lletrat del seu despatx es va desplaçar ahir fins a la vella nau de Asados, a l’interior de la qual va estar amagat el cos de la Diana durant gairebé 500 dies. El jutge Félix Isaac Alonso va dirigir una inspecció del magatzem en què van ser presents els advocats de les diferents parts, i els guàrdies civils de la policia judicial de la comandànci­a d’A Coruña, que juntament amb la unitat central operativa (UCO) es van encarregar de la investigac­ió els últims 16 mesos. Tres gossos de la unitat canina de la Guàrdia Civil van tenir un paper rellevant.

Els investigad­ors van abandonar la nau amb diverses bosses. Caldrà veure si van trobar res d’interès policial. El Chicle va explicar que havia cremat les coses de la jove, menys la bossa de mà, que es va trobar dins del pou, amb la brida.

En tot cas, l’advocat dels pares de la Diana, Ricardo Pérez Lama, ja ha sol·licitat una reconstruc­ció dels fets en presència del Chicle. Per tant, no trigaran gaire a tornar a una nau on no paren d’arribar rams de flors en senyal de respecte envers la Diana.

La Guàrdia Civil inspeccion­a amb l’ajuda de tres gossos la nau on va estar amagat el cos

 ?? DANI DUCH ?? Una amiga de la família diposita dos óssos de peluix al costat del fèretre de Diana Quer ahir al tanatori de Tres Cantos de Madrid
DANI DUCH Una amiga de la família diposita dos óssos de peluix al costat del fèretre de Diana Quer ahir al tanatori de Tres Cantos de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain