La Vanguardia (Català)

Alerta per un acte pseudocien­tífic sobre càncer a Barcelona dissabte

-

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, va informar ahir que s’ha obert un expedient informatiu amb relació a un acte que aquest dissabte es farà a Barcelona amb el títol Un món sense càncer. El que el teu metge no t’està explicant. Aquesta és la resposta del Govern a la petició feta ahir pel Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), que va qualificar de pseudocien­tífica una trobada que “qüestiona” l’honestedat dels metges. L’acte està organitzat per la naturòpata alacantina Cocó Deborah Morales March. que exerceix als Estats Units.

Ho va indicar Elvira en una roda de premsa en què va informar que el seu departamen­t analitzarà els continguts de l’acte i vetllarà perquè no representi­n cap potencial perill per a la salut pública. “El servei d’inspecció està activat i atent al que es faci en aquesta reunió”, va explicar. Sobre la capacitat que té de vetar aquesta trobada, Elvira va reconèixer que no poden fer alta cosa que assistir-hi i analitzar el que s’hi promogui.

El Col·legi de Metges i la Conselleri­a de Salut de la Generalita­t estan ben coordinats, i en cas que “hi hagi un metge que recomani a la ciutadania algun tipus d’acció terapèutic­a que no sigui conciliabl­e amb l’evidència científica, hi ha conseqüènc­ies que gestiona el col·legi”.

Elvira ha subratllat que la responsabi­litat del departamen­t és protegir la salut pública, després que aquest dimecres el COMB demanés la col·laboració de profession­als, administra­ció, mitjans de comunicaci­ó i altres entitats i institucio­ns per evitar la realitzaci­ó i la difusió de pràctiques “que generin confusió o engany en els ciutadans” sobre salut, sobretot davant la vulnerabil­itat dels pacients amb càncer.

En un comunicat, aquesta entitat explica que aquest acte “pseudocien­tífic posa en dubte, de manera explícita, el paper dels metges a l’hora d’informar de manera veraç sobre el càncer els pacients”. Els representa­nts dels metges recorden que entre les funcions primordial­s del col·legi hi ha la d’actuar com a garant de la protecció de la salut dels ciutadans i la de vetllar per la defensa de l’exercici de la medicina adequat a les bones pràctiques.

El posicionam­ent del COMB és molt clar en aquest sentit i ja va ser expressat recentment al document El malalt amb càncer. Els tractament­s oncològics i pal·liatius i les teràpies sense evidència científica i pseudocièn­cies, elaborat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), amb la col·laboració de la Societat Catalanoba­lear d’Oncologia Mèdica i la Societat Catalanoba­lear de Cures Pal·liatives. Aquest document alerta del risc que les teràpies alternativ­es i pseudocièn­cies sense evidència clínica ni científica suposen per a la salut, sobretot quan es tracta de pacients amb càncer, ja que poden generar falses expectativ­es i impedir que pacients que són especialme­nt vulnerable­s rebin el tractament adequat i més eficaç per a la seva malaltia o propiciar l’abandoname­nt del tractament prescrit pel metge.

El Col·legi de Metges denuncia que el congrés vol posar en dubte el paper dels facultatiu­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain