La Vanguardia (Català)

Barcelona ultima el seu pla per restringir els usos d’aigua

Els jardins privats es podrien regar només dos dies a la setmana i amb una dotació limitada si es decretés l’alerta

- ANTONIO CERRILLO

Barcelona serà la primera ciutat de Catalunya que disposarà d’un pla local per afrontar la sequera. El protocol d’actuació que té previst aprovar dimecres vinent la comissió local de Presidènci­a recull una àmplia llista d’actuacions, amb limitacion­s per als usos dels serveis municipals i les primeres restriccio­ns domèstique­s. Les mesures anirien entrant en vigor segons el grau d’alerta que vagi establint la Generalita­t.

El protocol d’actuació que ha redactat l’Ajuntament detalla les accions d’estalvi que es duran a terme en el camp de la gestió municipal. Les primeres mesures rellevants suposarien limitacion­s d’aigua als jardins públics i privats, així com a les piscines, i entrarien en vigor si la Generalita­t declarés l’alerta. Aquesta fase s’activa si el nivell dels embassamen­ts se situa per sota del 40% (ara estan al 46%), cosa que podria passar a finals de març. Ulteriorme­nt, si els recursos als rius baixen a menys del 25%, s’entra en la fase d’excepciona­litat, i amb menys del 16% s’estaria en emergència.

Per exemple, si es decretés l’alerta, els jardins privats només es podrien regar dos dies a la setmana i la seva dotació màxima no podria superar els 450 m3 l’hectàrea al mes. Per a aquesta mateixa fase d’alerta també s’ha previst la prohibició d’omplir les fonts ornamental­s amb aigua potable o la prohibició –per als particular­s– de regar amb mànegues, mentre que els vehicles només es podrien rentar en establimen­ts comercials amb sistemes de recirculac­ió de l’aigua.

El protocol no concreta la imdrien plantació de possibles restriccio­ns d’aigua per als usos domèstics més rutinaris. Cal imaginar que aquest tipus de mesures po- començar amb una reducció de la pressió del subministr­ament d’aigua, però encara no s’ha establert en quin moment hipotètic podria arribar. “No sabem si això passaria en la fase d’alerta o excepciona­litat; dependrà de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona”, va declarar Eloi Badia, regidor de Presidènci­a, Territori, Aigua i Energia. De fet, s’espera que hi hagi un pla d’actuació en l’àmbit metropolit­à que unifiqui aquest tipus de mesures i que inclouria les possibles sancions per incomplime­nts.

El protocol de Barcelona contra la sequera tindrà la considerac­ió d’un pla d’emergència municipal, per la qual cosa en faran un seguiment coordinat la Guàrdia Urbana, els bombers i Serveis Socials.

Badia es va estimar més no especular amb l’aplicació de les mesures més severes, però sí que va destacar que ara Barcelona està en més bones condicions per afrontar la sequera que el 2008, gràcies a l’entrada en servei de la dessalinit­zadora del Prat. “Els ciutadans han d’estar tranquils, però alhora conscienci­ats de la importànci­a d’estalviar recursos hídrics”, va reiterar Badia.

La directora general de Barcelona Cicle de l’Aigua, S.A., Cristina Vila, va explicar que les actuacions concretes d’estalvi i eficiència previstes comporten una reducció progressiv­a del consum d’aigua, segons els escenaris de sequera, que va del 3% al 94%, en cas extrem. L’Ajuntament consumeix el 7% de l’aigua de la ciutat de Barcelona (el 66% és d’ús domèstic i la resta la gasta el comerç i la indústria), i el 30% d’aquest consum procedeix de l’aqüífer.

Les mesures que s’han previst ara no afecten el consum domèstic bàsic, destaca el regidor Eloi Badia

 ?? ÀLEX GARCIA ?? En l’actual fase de prealerta l’Ajuntament ja evita buidar i omplir fonts ornamental­s
ÀLEX GARCIA En l’actual fase de prealerta l’Ajuntament ja evita buidar i omplir fonts ornamental­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain