La Vanguardia (Català)

Alarma social per l’onada de robatoris a la Jonquera

Uns quants veïns del municipi han creat una plataforma per reclamar més presència i vigilància policial

- SÍLVIA OLLER

L’alarma social s’ha disparat a la Jonquera l’últim any arran de l’augment de robatoris en domicilis, que s’ha triplicat, i en vehicles, que ha crescut un 13%. També s’han incrementa­t les detencions per delictes contra la salut pública, principalm­ent per tràfic de drogues. Entre mitjan setembre i desembre els Mossos d’Esquadra van fer un total de 47 arrestos per aquests delictes, dels quals aproximada­ment una vintena s’atribueixe­n a un grup format per sis lladres multireinc­idents. Només un dels detinguts ha ingressat a la presó, una situació que incrementa la sensació d’insegureta­t dels veïns, que veuen amb impotència com els delinqüent­s una vegada lliures tornen a actuar. Els veïns, que s’han constituït en plataforma, demanen més reforç policial, més il·luminació a la via pública i més mà dura contra els multireinc­idents. També demanen que es construeix­i la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra, que, segons l’alcaldessa Sònia Martínez, no serà una realitat fins a finals del 2018 o inici del 2019.

La Jonquera, en la seva condició de municipi fronterer, disposa de quatre cossos policials: Guàrdia Civil, Policia Nacional, Policia Local i Mossos d’Esquadra. “Hauríem de ser el poble més vigilat de Catalunya, però no ho som”, es queixa Fitu Guillén, un dels membres de la plataforma Veïns de la Jonquera, que suma unes 800 firmes per reclamar més vigilància policial. “Tenim por”, afirma. Ho corrobora la propietàri­a d’una perruqueri­a situada al cèntric carrer Major, que ha estat víctima d’un parell de robatoris els últims mesos, un d’ells amb violència. El lladre la va amenaçar amb una navalla. Va ser en ple dia a l’interior del negoci que regenta.

Els culpables d’aquesta sensació d’insegureta­t són majoritàri­ament sis lladres que en només dos mesos i mig havien acumulat una vintena de detencions. La majoria són d’origen magribí i han trobat refugi en pisos buits del municipi, com ara un bloc del carrer Lluís Companys, propietat d’una promotora que va fer fallida, i que ocupen il·legalment. La policia constata que s’han instal·lat a la Jonquera fugint de la pressió policial exercida en altres punts de la comarca com Figueres, Roses o Empuriabra­va.

El cap de la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Figueres, Alfons Sánchez, explica que la majoria d’aquests lladres “són toxicòmans amb una forta addicció a l’heroïna que subsisteix­en traficant o robant” a l’interior de cotxes o en domicilis. S’emporten bàsicament diners, joies o petits electrodom­èstics que després revenen per aconseguir diner fàcils per comprar-se droga. “Al sud de França hi ha molts toxicò- mans addictes a l’heroïna que es desplacen a la Jonquera per aconseguir droga de millor qualitat i preu, i això ha generat un mercat d’oferta i demanda que ha comportat que alguns multireinc­idents de la comarca s’hagin instal·lat al municipi”, explica el caporal, que destaca que els darrers mesos han incrementa­t el patrullatg­e i la presència policial al municipi. Assegura que arran d’aquestes accions s’ha reduït el volum de denúncies. “Semblava que la pressió policial estava fent efecte, però des de Nadal hi ha hagut més robatoris en cotxes i també de plaques de vehicles. L’alarma social no ha disminuït”, explica Cristina Boadas, presidenta de la Plataforma de Veïns, que s’ha reunit amb diversos cossos policials del municipi.

Un dels delictes que genera més preocupaci­ó són els robatoris a dins de les cases. Segons dades dels Mossos d’Esquadra, dels sis que es van registrar el 2016 s’ha passat als 17 comptabili­tzats fins a mitjans de desembre del 2017. La policia ha resolt l’autoria de tots excepte d’un. Els atribueix a un grup de “dos o tres” d’aquests sis delinqüent­s habituals que operen a la Jonquera. Els robatoris a l’interior de cotxes també s’han incrementa­t, passant dels 101 del 2016 als 113. El caporal Alfons Sánchez explica que a diferència d’altres anys els delinqüent­s ja no tenen problemes per entrar a robar en vehicles estacionat­s en zones cèntriques i a ple dia. Des del mes d’octubre passat els agents han entrat en una desena de cases i s’han apoderat de 400 grams d’heroïna, bàscules, diners, objectes per manipular la droga i també han trobat petites quantitats de cocaïna i marihuana. En total han fet 16 detencions contra la salut pública.

El Consistori, que és conscient de l’alarma social que hi ha, es presentarà com a acusació particular en totes les causes judicials contra els multireinc­idents, per a qui demanarà presó preventiva com a mesura cautelar. L’alcaldessa, Sònia Martínez, confia que la nova comissaria dels Mossos comportarà un augment de la plantilla d’agents al municipi, que també han de controlar municipis com Agullana o Cantallops, on els darrers dies hi ha hagut diversos robatoris.

Part dels delictes s’atribueixe­n a sis lladres addictes a l’heroïna que viuen robant i traficant

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? L’alcaldessa mirant les imatges de les càmeres de videovigil­ància que s’han instal·lat al municipi
PERE DURAN / NORD MEDIA L’alcaldessa mirant les imatges de les càmeres de videovigil­ància que s’han instal·lat al municipi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain